Arama

İslam uygarlığının matematiğe dair keşifleri

Tarihte pek çok matematiksel fikrin İslam uygarlığının en parlak dönemlerini yaşadığı zamanda gerçekleştiğini biliyor muydunuz? Bin yılı aşkın bir süre önce, Müslüman âlimler matematiğin temellerini atan birçok gelişmenin mucidi oldular. Bu matematikçilerin çoğu, 800'lü yıllarda Dârülhikme'nin içinde bulunduğu Irak'ta ve İran'da yaşadılar. 1-9 arası modern sayılar, 0'ın keşfi, ondalık kesirler ve matematiksel işlemlerin pek çoğunun temeli o dönemde atıldı. İslam uygarlığının matematiğe dair keşiflerini derledik.

  • 1
  • 20
CEBİRDE İLK ADIMI HARİZMİ ATTI
CEBİRDE İLK ADIMI HARİZMİ ATTI

Matematik tarihinin bu dikkate değer dönemi, cebirde ilk adımları atan Hârizmî'nin çalışmalarıyla başladı. Bu yeni gelişmenin ne kadar mühim olduğunun doğru anlaşılması önemlidir.

Zira bu gelişme, Yunanlıların tesis ettikleri geometriye dayanan matematik anlayışından esaslı bir uzaklaşmayı ifade ediyordu.

  • 2
  • 20
CEBİR, MATEMATİĞE YEPYENİ BİR BOYUT KAZANDIRDI
CEBİR, MATEMATİĞE YEPYENİ BİR BOYUT KAZANDIRDI

Cebir, rasyonel ve irrasyonel sayılarla geometrik büyüklüklere "cebirsel nesne" olarak yaklaşılmasına imkân sağlayan birleştirici bir teoriydi.

Matematiğe yepyeni bir boyut ve gelişme yönü kazandıran cebir, matematiği çok daha geniş bir mefhum haline getirmiş ve bu alanda geleceğe dönük gelişimi mümkün kıldı. Cebirsel fikirlerin hayata geçmesinin diğer bir önemi de matematiğin cebire yepyeni bir biçimde uygulanması olacaktı.

  • 3
  • 20
KERECİ, CEBİRİ GEOMETRİK İŞLEMLERDEN BAĞIMSIZLAŞTIRDI
KERECİ, CEBİRİ GEOMETRİK İŞLEMLERDEN BAĞIMSIZLAŞTIRDI

Hârizmî'nin cebir meşalesini, 953 yılında doğan halefi Kereci devraldı. Kereci, birçok kişi tarafından cebiri geometrik işlemlerden tamamen bağımsızlaştıran ve bunların yerine bugün cebirin temelini oluşturan aritmetik işlemleri koyan kişi olarak tanınır.

x, x², x³, … ve ¹/x, ¹/x², ¹/x³ tek terimli sayılarını ilk kez tanımlayarak bunlardan herhangi ikisinin çarpımına ilişkin kuralları o belirlemiştir. Kurduğu cebir okulu, birkaç yüzyıl boyunca gelişerek hayatını devam ettirecekti.

  • 4
  • 20
ARİTMETİK ARAÇLARI KULLANARAK İŞLEMLER YAPMAK
ARİTMETİK ARAÇLARI KULLANARAK İŞLEMLER YAPMAK

Kereci'den 200 yıl sonra 12'nci yüzyıl bilim insanlarından Semavel, Kereci okulunun önemli üyelerinden biri haline gelmişti.

Cebir için "…aritmetiğin, bilinen değerler üzerinde işlem yaptığı gibi, tüm aritmetik araçları kullanarak bilinmeyen değerler üzerinde işlem yapmak" şeklindeki sarih tanımı ilk kez o yapmıştır.

  • 5
  • 20
ÖMER HAYYAM KÜBİK DENKLEMLERİ SINIFLANDIRDI
ÖMER HAYYAM KÜBİK DENKLEMLERİ SINIFLANDIRDI

Cebirin hikâyesindeki bir sonraki önemli adım 1048 yılında doğan ve bugün şair Hayyam olarak tanınan Ömer Hayyam tarafından atıldı. Hayyam, kübik denklemleri tamamen sınıflandırdı ve konik alanları kesiştirmek suretiyle geometrik çözümler elde etti.

Kübik denklemlerin cebirsel çözümünü tamamen açıklamayı umuyor ve şöyle diyordu: "Allah izin verirse ve muvaffak olursam, bu 14 formun tamamını dalları ve örnekleriyle açıklayacağım ve neyin mümkün olduğunu ortaya koyacağım. Böylece bu sanatta son derece faydalı bir eser ortaya çıkacaktır."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN