İstanbul’u Paris’e bağlayan Şark Ekspresi
"Orient Express" olarak anılan ve İstanbul'u Paris'e bağlayan Şark Ekspresi, bundan tam 136 yıl önce bugün ilk seferini yaptı. Dönemin sultanı Abdülhamid ile röportaj yapmak için Avrupa'dan pek çok gazetecinin İstanbul'a geldiği bu ilk sefere, Osmanlı Devletinden memur ve diplomatlar da katıldı. 94 yıl boyunca seferlerini sürdüren Şark Ekspresi, birçok tarihi olaya tanıklık etti…
Giriş Tarihi: 04.10.2019
10:41
Güncelleme Tarihi: 04.10.2019
11:57
İLK SEFERİNİ BUNDAN 136 YIL ÖNCE YAPTI
Orient Express olarak anılan ve İstanbul'u Paris'e bağlayan Şark Ekspresi, 4 Ekim 1883 tarihinde ilk seferini yaptı.
Vagon-Li Şirketi'ne ait olan Şark Ekspresi, Orient-Express orijinal ismi ile Paris'ten yola çıkarak ilk seferine başladı. Şark Ekspresinin bu ilk seferine Osmanlı, Fransız, Alman ve Avusturyalı memur ve diplomatlar da katıldı.
ABDÜLHAMİD’LE GÖRÜŞMEK İÇİN İSTANBUL’DA KALDILAR
Katılanlar arasında The Times gazetesi muhabiri ile romancı ve seyyah Edmond About da bulunuyordu. Edmond About bu gezi ile ilgili hatıralarını 1884 yılında "De Ponteise à Stamboul" isimli kitabında yayınladı.
The Times muhabiri de, dönemin Osmanlı sultanı II. Abdülhamid ile görüşmek amacıyla bir süre İstanbul'da kaldı.
SAVAŞ YILLARINDA SEFERLER YAPILAMADI
Şark Ekspresinin seferlerinin başlamasından sonra İstanbul'a gelenler şehirdeki çeşitli otellerde kalıyordu.
1895 yılından itibaren ise İstanbul'a gelen yolcular, treni işleten Vagon-Li Şirketi'nin satın aldığı Pera Palas'ta kalmaya başladılar.
1914-1918 yılları arasında dört yıl süren Birinci Dünya Savaşı sırasında, Şark Ekspresi seferleri yapılamadı. Tren savaş sırasında istasyonda kaldı.
ATEŞKES 2419 NUMARALI VAGONDA İMZALANDI
Birinci Dünya Savaşını sona erdiren mütareke, İtilaf Devletleri ile Almanya arasında, Paris yakınlarında Şark Ekspresinin 2419 numaralı vagonunda imzalandı.
Dünya düzeninin değişmesine sahne olan bu vagon, daha sonra tarihi önemi nedeniyle Fransızlar tarafından müzeye kondu.
HİTLER, VAGONU NEDEN MÜZEDEN ÇIKARTTIRDI?
İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanya, Fransa'yı işgal edince Hitler, Almanların Birinci Dünya Savaşında teslim anlaşmasını imzaladığı tarihi vagonda, bu defa Fransızların teslim anlaşmasını imzalamasını istedi.
Şark Ekspresinin 2419 numaralı vagonu müzeden çıkarıldı. Bu tarihi vagonda bu defa Fransa'nın teslim anlaşması imzalandı. Bu vagon daha sonra Almanya'ya götürüldü.
1945 yılında Almanya'nın teslim olmasından kısa bir süre önce bu vagon bir Sovyetler Birliği tarafından imha edildi. Böylece Almanya ikinci defa bu tarihi vagonda anlaşma imzalama ihtimalinden kurtuldu.