Kambur Vesim kimdir? Kambur Vesim'in tıp tarihine kazandırdıkları...
Halk arasında Kambur lakabıyla tanınan Vesim Efendi, hastalıkların sadece tedavisinin değil, nedenlerinin de araştırılmasına büyük önem verdi. Öyle ki bu özelliği verem mikrobunu bulmasını sağladı. Çok yönlü bir alim olan Kambur Vesim, edebiyatla dahi meşgul olmuş ve bu alanda mürettep bir divan tertip etmiştir. İşte Kambur Vesim'in tıp tarihimiz açısından önemi…
2083 sayfa olan el yazma halindeki bu eser, bir önsöz, dört bölüm ve bir de sonsözden meydana gelir. Doğu ve batı tıbbını karşılaştıran ve mükemmel bir külliyat olan eser, tıp tarihimiz açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu eserin birinci bölümünde baştan sona kadar organ hastalıkları, ikinci bölümünde kadın ve çocuk hastalıkları, üçüncü bölümünde şişler ve ülserler, dördüncü bölümünde basit ve bileşik ilaçlar anlatılır.
Önsözü Müstakimzâde Sa'deddin Efendi tarafından kaleme alınan bu eserin yazma nüshalarından biri Beyazıt Devlet, ikincisi de Ragıp Paşa kütüphanesindedir.
Tıp alanındaki eserleri arasında, Tıbb-ı Cedîd-i Kimyevî adlı çalışması ile Macar Georgios'tan Vesîletü'l-meṭâlib fî ʿilmi't-terâkib adıyla tercüme ettiği bir farmakoloji kitabı da yer almaktadır.
Abbas Vesim Efendi'nin verem hakkındaki görüşleri ve mikrobu tarifi, zamanına göre ileri bir seviye olarak kabul edilmektedir. Tıbbî eserlerinden başka, 1437-1440 yılları arasında hazırlandığı kabul edilen Zîc-i Uluğ Bey adlı eseri Nehcü'l-bülûğ fî şerhi Zîci Uluğ adıyla tercüme ve şerh etmiş, bir de rü'yet-i hilâle ait bir risâle kaleme almıştır. Ayrıca edebiyatla da meşgul olduğu bilinen Vesim Efendi'nin mürettep bir divanı vardır.
Tıp alanındaki eserleri arasında, Tıbb-ı Cedîd-i Kimyevî adlı çalışması ile bir farmakoloji kitabı da yer alır. Abbas Vesim Efendi'nin verem hakkındaki görüşleri ve mikrobu tarifi, zamanına göre ileri bir seviye olarak kabul edilir. Tıbbî eserlerinden başka, 1437-1440 yılları arasında hazırlandığı kabul edilen Zîc-i Uluğ Bey adlı eseri Nehcü'l-bülûğ fî şerhi Zîci Uluğ adıyla tercüme ve şerh etmiş, bir de rü'yet-i hilâle ait bir risâle kaleme almıştır. Ayrıca edebiyatla da meşgul olduğu bilinen Vesim Efendi'nin mürettep bir divanı vardır.
Nehcü'l-Bülûğ fî Şerhi Zîc-i Ulûğ, Abbas Vesim Efendi'nin ikinci önemli eseridir. Uluğ Bey Zicinin Türkçe şerhidir. Sultan I. Mahmud'a sunulmuştur. Yazar, eski Türk takvimini incelemiş ve metinde olmayan İbrani ve Rumi takvimleri ilave etmiştir.
Uluğ Bey eserleri ve hayatı hakkında tarihi bilgiler
Risâle fî Rü'yeti'l-Hilâl, 1740'ta kaleme alınmıştır. Eserde Ay'ın görünüşü ve çizgileri hakkında bilgi verilir.
Diğer eserleri: Risâle-i Vefk; Tercemeti Kitâbi'l-Bircendî Mine'l-Husûf ve'l-Küsûf; Vesîletü'l-Metâlib fî 'İlmi't-Terâkib Vesîletü'l-metâlib fî İlmi't-Terâkib ve Düstûru'l-Vesîm fî Tıbbı'l-Cedîd ve'l-Kadîm'dir.