Kanije fatihi Tiryaki Hasan Paşa kimdir?
Kanije kahramanı olarak tanınan Osmanlı veziri Tiryaki Hasan Paşa'ya bu lakap, kahveye olan düşkünlüğü sebebiyle verildi. 1600 yılında Kanije Kalesi'ni fethederek beylerbeyi unvanını aldı. Peki; kahramanlığı, cesareti, sabrı, dikkat ve titizliğiyle övülen Tiryaki Hasan Paşa, 70 gün süren Kanije kuşatmasında Haçlıları nasıl bozguna uğratmıştı?
Giriş Tarihi: 12.01.2020
09:35
Güncelleme Tarihi: 18.11.2023
11:44
◾ Tiryaki Hasan Paşa, acil bir durum alan Celâlî meselesi ve özellikle Halep'te isyan halindeki Ma'noğlu Fahreddin ile birlikte hareket eden Canbolatoğlu Ali Paşa konusuyla ilgilenmek üzere Anadolu'ya geçti.
◾ Canbolatoğlu birlikleriyle Oruç ovasında cereyan eden savaşta önemli rol oynadı. Canbolatoğlu Ali Paşa, piyade ve süvarileri yavaşça boğaza ve top menziline çekecek şekilde bir savaş taktiği uyguladı.
◾ Top menziline girildiğinde Osmanlı askerleri sağa ve sola doğru yelpaze şeklinde açılınca bunları takip eden Celâlî birlikleri ortada kaldı. Aynı anda ateşlenen toplardan çıkan duman yüzünden Celâlîler birbirleriyle irtibatı bütünüyle kaybedip bozguna uğradı.
◾ Halep'in kontrol altına alınmasından sonra Hasan Paşa'nın emeklilik yılları uzun sürmedi, tecrübesi dolayısıyla Budin beylerbeyiliğine tayin edildi. Ancak birkaç günlük hastalıktan sonra orada vefat etti ve Budin'de defnedildi.
◾ Tiryaki Hasan Paşa, kahramanlığı, cesareti, adamlarının çokluğu ve bunlar nezdindeki saygınlığı , sabrı, dikkat ve titizliğiyle övüldü. Gazâları için müstakil eserler yazıldı, Kanije müdafaası romanlaştırıldı.
◾ Kanije Savuması, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı döneminde, 1601'de 70 gün boyunca Kanije Kalesini kuşatan Habsburg ordusuna karşı Osmanlıların yaptığı savunma ve karşı saldırıdır.
Kuşatma öncesi durum neydi?
◾ 1600 yılında Avusturya'ya karşı ilerleyen Osmanlı ordusu, Kanije kalesini ele geçirdi. Kalenin komutanlığına Tiryaki Hasan Paşa getirildi.
◾ Kalede 9 bin civarında bir askeri kuvvete ek olarak cephane ve erzak bırakan Osmanlı ordusu geri çekildi. Bunu fırsat bilen Avusturyalılar, 9 Eylül 1601'de Kanije Kalesi önlerine geldiler. Avusturyalılar gelir gelmez, kalenin dış çevreyle olan bağlantılarını kestiler.