Kars Sarıkamış'taki Katerina Köşkü
Doğu'nun incisi Kars, saklı güzellikleriyle bizi adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Doğası, farklı mimari tarzıyla bizi karşılayan bu şehrin bir ilçesi olan Sarıkamış'ta, Baltık mimarisinin en güzel örneklerinden biri yer alıyor. Doğayla iç içe olan bu eser, görenleri kendine hayran bırakıyor. Aynı zamanda gizli bir saray olarak da anılan Katerina Köşkü'nün bilinmeyen hikayesi...
Önceki Resimler için Tıklayınız
◼ Kars, 1917 senesinde Bolşevik devriminin ardından imzalanan Brest-Litovsk Antlaşması ile Türkiye'ye iade edilir. İşte, bahsi geçen köşkün Rus işgali zamanında, 19. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.
◼ Baltık mimari üslupla inşa edilen köşkün kitabesi bulunmuyor. Rivayetlere göre köşkün 1894-1917 yılları arasında tahtta kalan son Rus Çarı II. Nikola tarafında 1896 senesinde yaptırıldığı yönünde.
◼ Çar II. Nikola'nın 1914 senesinin Aralık ayında Kars'ı bir ziyaret ettiği söyleniyor. Bu ziyarette çar ve eşinin söz konusu köşkte konakladığı da aktarılan bilgiler arasında.
◼ Tarihçiler ve araştırmacılar tarafından en çok kabul gören ise II. Nikolay, köşkü hemofili hastası oğlu Aleksey Nikolayeviç Romanov için inşa ettirdiği yönündeki görüşlerdir.
◼ Çariçe ve Çar oğullarının Kars'ın bu bölgesinde, temiz havayla sağlığına kavuşacağını düşünmüşler. Burası aynı zamanda Aleksey Nikolayeviç Romanov için bir rehabilitasyon merkezidir.
ALEKSEY NİKOLAYEVİÇ ROMANOV
◼ Aleksey Nikolayeviç Romanov, Rus İmparatorluğu'nun Çesareviç'i ve taht varisidir. İmparatorluk Rusyası'nın son hâkimi Çar II. Nikolay'ın ve onun eşi Aleksandra Fyodorovna'nın en küçük çocukları ve tek oğullarıdır.
Kafkasya'nın simge camileri
◼ 127 yıllık tarihi yapı; Sarıkamış, Kazım Karabekir Mahallesi ormanları içinde, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik arazi üzerinde kurulu, 28 odalı av köşkü ve yanındaki Şişman Köşk, 19. yüzyıl Baltık mimarisi izlerini taşıyor.
◼ Çarın "Av Köşkü" yekpare tamamen ahşaptan yapılmış ve tek çivi kullanılmamıştır.
◼ "Sarıkamışta Bir Rus Hatırası Çar Köşkü" isimli makalede bu köşk için şöyle bir kısım yer alır:
"...yapının adı, farklı kaynaklarda Katherina Köşkü olarak geçmektedir. Bunun Katherina Köşkü olarak isimlendirilmesinin iki sebebi vardır. Bunlardan birincisi; Osmanlı tarihlerinde farklı şekilde yansıtılan ve 1710-1711 Prut Savaşında Baltacı Mehmed Paşa ile I. Katherina arasında vuku bulduğu zannedilen aşk ilişkilerinden kaynaklanan yakıştırmadır. Diğeri ise tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklanan ve Rus Çarı II. Nikolay'ın karısı Katherina için bu yapıyı yaptırmış olduğu tezidir. Ancak 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında yönetimde olan Rus İmparatoru II. Nikolay'ın, Katherina isimli eşi bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda; Rus Çariçeleri I. Katherina'nın 1684-1727 yılları arasında, II. Katherina'nın ise 1729-1796 yıllarında yaşadığı, II. Nikolay dönemi yönetiminde Katherina isimli Çariçenin olmadığı ve II. Nikolay'ın eşinin Aleksandra Fyodorovna olduğu anlaşılmıştır. Bu veriler göz önünde bulundurulduğunda köşke, Çar Köşkü denmesi daha doğru bir ifade olacaktır."