Karun Hazinesinin ‘25 asır’ süren yolculuğu
Tarihte zenginliğiyle tanınan Karun, bundan 2500 yıl önce yaşadı. Sahip olduğu servet öyle çoktu ki, rivayetlere göre bu hazinelerin anahtarlarını 300 katır ancak taşıyabiliyordu. Gittiği yere hazinesini de beraberinde götürdüğü için "yürüyen hazine" olarak adlandırılan Karun, Allah'ın emirlerine karşı çıktığı için cezalandırıldı ve hazinesi ile birlikte toprağa gömüldü. Karun Hazinesi 1960'lı yıllarda, Uşak yakınlarında tümülüslerden çıkarılarak ABD'ye kaçırıldı. Ancak bu yolculuk, onun son durağı olmayacaktı…
Giriş Tarihi: 15.09.2018
18:12
Güncelleme Tarihi: 15.09.2018
18:15
‘ÇALINTI’ OLDUĞUNU BİLEREK SATIN ALDILAR
Türkiye topraklarında bulunan bu hazinenin tamamına, 1985 yılında New York'taki Metropolitan Müzesi'nde rastlandı. Müzeyi gezen bir Türk gazeteci tarafından fark edilen eserlere dair ihbar, dönemin Kültür Bakanlığına aktarıldı.
Müze depolarında saklanan eserleri geri almak amacıyla, 1987 yılında dava açıldı. Yaklaşık 40 milyon dolarlık masrafa yol açan hukuki sürecin ardından eserler, 1993'te Türkiye'ye geri getirildi.
İade, müze yetkililerinin "eserlerin çalıntı olduğunu bildikleri halde satın aldıklarını" kabul etmeleri ve 6 yıl süren davayı kaybedeceklerini anlamalarıyla gerçekleşti. Teslim alınan eserler, 1996'dan itibaren Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
Yer sıkıntısından dolayı onlarca eserin üst üste istiflendiği müzede, Karun Hazineleri'ne ait 450 eserden 300'ü sergileniyordu.
KANATLI DENİZATI BROŞU SAHTESİYLE DEĞİŞTİRİLDİ
New York'tan geri getirilen Karun Hazinesinin yolculuğu bu kadarla sınırlı kalmadı.
Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen parçaların en kıymetlilerinden biri sayılan "Kanatlı Denizatı Broşu" 2005 yılında sahtesiyle değiştirildi ve yurt dışına kaçırıldı. Modern zamanların "en büyük sanat skandalı" nın ardından Türkiye, çalınan eseri derhal Interpol'e bildirdi.
Geçmişte hazinenin New York Metropolitan Sanat Müzesinden geri getirilişinde önemli katkılar sağlayan müze müdürünün bu olayda başrolde olması, tüm arkeoloji dünyasında şaşkınlık yarattı. Mahkeme, 8 kişiye 10 ay ile 12 yıl arasında değişen cezalar verdi.
2006 yılından itibaren Interpol'ün de aradığı broş, 2012 yılında Almanya'nın Hagen kentinde paha biçilemediği için satılamadan bulundu. 2013 yılında önce dış temsilciliğimize, ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne teslim edildi.
KARUN HAZİNESİ AİT OLDUĞU TOPRAKLARDA
Almanya'dan iadesi sağlanan eser, Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilenmeye başlanmış, iki ay önce de Uşak'a getirilmişti.
Kanatlı Denizatı Broşunun da içinde bulunduğu Lidya Kralı Karun'a ait 432 parçalık paha biçilmez koleksiyon, yapımı tamamlanan Uşak Arkeoloji Müzesi'nde ziyarete açıldı.
Değişik dönemlere ait birbirinden değerli 2 bin 500'e yakın tarihi eserin sergilendiği iki katlı müze, 14 bin 500 metrekare kapalı alana sahip. Müzenin ikinci katında oluşturulan özel alanda, içinde Kanatlı Denizatı Broşu'nun da yer aldığı Karun Hazinesine ait kıymetli eserler yer alıyor.
Müzede ayrıca, Paleolitik Çağ'dan Cumhuriyet döneminin ilk yıllarına kadar eserler var. Akmonia, Selçikler, Sebastapolis antik kentlerinden çıkarılan eserlerin yanı sıra sikke bölümünde Osmanlı Bankası ve Darphanesi canlandırmaları mevcut. Lidya Uygarlığı ile ilgili tümülüs canlandırması ve Karun Hazinesi'nin ise, yoğun ilgi göreceği düşünülüyor.
KANATLI DENİZATI BROŞU NEYİ SİMGELİYOR?
Uşak'ta bulunan Karun Hazinesinde, soylu bir kadına ait olduğu belirlenen birçok takı bulunuyor. Kanatlı Denizatı Broşunun ise, o kadının beyaz elbisesine aplike edilen altın nesnelerin yanında, göğsüne tutturduğu bir aksesuar olduğu belirtiliyor.
2 bin 500 yıllık tarihi ile broşu "başyapıt" olarak kabul ettiren özelliği ise, yalnızca som altından yapılması değil; kanadının benzersiz bir şekle sahip olması.
Bir anlamda bu, at gibi karada yürüyen, balık gibi denizde yüzen, kuş gibi havada uçan ilginç bir varlığı temsil ediyor.
Fikriyat