Kölelikten sultanlığa: Baybars
Türk-İslam tarihinin en büyük devletlerinden biri olarak kabul edilen Memlükler, tam manada kuruluşunu Kıpçaklardan köle olarak Mısır bölgesine gelen Baybars ile sağlar. Köle pazarında satılan Baybars, azmini ve mücadelesini hiç bırakmayarak Moğolları durduran Müslüman lider olarak tarihe geçer. İşte Baybars'ın müthiş hayat hikayesi…
Mısır'a doğru
🔷 Hama'da mahpus bulunan Emîr Alâeddin Aytekin el-Bundukdârî tarafından satın alınmasıyla Kahire'ye gider. Tarihi kaynaklar, Emir Aytekin'in onu seçmesinin tesadüf olmadığını söyler.
🔷 Kıpçak diyarından Moğol esiri olarak ayrılan Baybars, Sivas ve Şam'ın ardından geldiği Kahire'de, hayatının dönüm noktasını yaşar. XIII. yüzyılın ortalarından XIV. yüzyılın sonlarına kadar Mısır'ın idaresinde söz sahibi olan Bahriyye Memlüklerine asker olarak katılır.
(X)🔎 Bir Bilgi
(X)Mısır, Suriye ve Hicaz bölgelerinde yaklaşık 300 yıl hüküm süren Memlükler, Abbasilerden ayrılan Türk askerlerinin Mısır'da kurduğu güçlü bir yapı idi.
🔷 Askeri ve idari anlamda yetenekli olduğunu gösteren Baybars, kısa zaman içerisinde Bahriyye Memlüklerinin liderleri arasına girerek orduda görev almaya başlar. Cesur ve lider kişiliği orduda hızlı yükselmesini sağlar.
🔷 1250 yılında Turan Şah zamanında Dimyat'ın ele geçirilmesinde ve Mansure'ye kadar gelen Fransa Kralı IX. Louis'nin yenilgiye uğratılıp esir düşürülmesinde büyük rol oynar.
Moğolları yenen tek Türk devleti
🔷 Mısır tahtına Celaleddin Harizmşah'ın amcasının oğlu Kutuz'un geçmesiyle birlikte Baybars etkinliğini artırır. Kutuz, güçlü ve cesur bir kimse olan Baybars'ı yanına alarak önemli görevler verir.
🔷 Tam bu tarihlerde Baybars'ın çocukluğundan beri tanıdığı Moğollar, Suriye'ye girer.
Kutuz'un Moğollar üzerine sevk ettiği öncü kuvvetlerin komutanı Baybars'tır.
Aynicalut Savaşı
🔷 Tarihe Aynicalut Savaşı olarak geçen muharebe, Filistin'de Nablus ile Beysan arasında yer alan küçük bir bölgede cereyan eder. Rivayete göre adını Hz. Davud (AS) tarafından öldürülen Calut'tan alır.
🔷 Hülagu kumandasındaki Moğol orduları, 1258 yılında Bağdat'ı işgal edip Abbasi halifeliğine son verdikten sonra Suriye üzerine yönelir ve merkezi şehir Halep'i de ele geçirir.
(X) 🔍 Bir bilgi:
(X) Selahaddin Eyyubi, 1183 yılında Haçlılardan aldığı bu kasabayı Kudüs'ün fethinden önce Haçlı yurtlarına düzenlediği seferlerde üs olarak kullanır.
🔷 Suriye'deki şehirleri tek tek istila eden Hülagu, Kutuz'a elçiler göndererek bir an önce teslim olmasını, aksi takdirde çok kötü sonuçlarının olacağını bildirir. Bu tehditler karşısında sultan, kumandanlarıyla istişare eder.
🔷 Moğollarla karşı karşıya gelmenin sonuçları üzerinde durulduktan sonra savaşa karar verilir ve elçiler öldürülür. Kutuz yaptığı çağrı ile bütün Müslümanları, Moğollara karşı cihada davet eder, Baybars'ı da öncü birliğin başında Gazze'ye sevk eder. O sırada yetersiz Moğol kuvvetleri mağlup olur.