Kudüs’e açılan kapı: Akka
Orta Doğu'nun sakin bir liman kenti olan Akka, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bilhassa Orta Çağ'da Kudüs güzergahında olması sebebiyle Batılılardan zulüm, Müslümanlardan ferahlık gören şehir, bugün İsrail işgali altında... Cezzar Ahmed Paşa'nın, Napolyon'un ordularını durdurduğu şehire tarihin her döneminde büyük önem atfedildi.
Giriş Tarihi: 05.08.2022
16:09
Güncelleme Tarihi: 05.08.2022
18:52
🔵 Yöre halkı tarafından İbranice "Akko", Arapça "Akka" şeklinde anılan şehir, "Akka " olarak tarihimizde yer edinir.
🔸 Not: Akka şehri, Filistin'deki Haçlı Krallığ ı'nın merkezi yapıldığı dönemde şövalye tarikatlarından olan St. Jean d'Acre adıyla anılır.
🔵 Çok kültürlü ve çok farklı dinden insanların bulunduğu şehirde Müslüman, Hırsitiyan ve Yahudi nüfus bir arada yaşar. Akka liman şehri bulunduğu konumdan dolayı; Akad, Fenike, Babil, Roma İmparatorluğu, Eyyubiler, Memlükler, Emeviler, Abbasiler ve daha birçok devletin hâkimiyetine yüzyıllar içinde girer.
🔹 İslam yolunun öncüleri: Sabikun 🔹
Akka ilk kez fethediliyor
🔵 Akka, Hz. Ömer (RA) zamanında Suriye- Filistin bölgesine gerçekleşen akınlardan birinde Şürahbil b. Hasene 'nin (RA) başında olduğu birlik tarafından 636 yılında fethedilir.
🔵 Müslüman ordulara Kudüs'ün ve bölgenin yolunu açan Yermük Savaşı'nın kazanılmasında da büyük payı olan Şürahbil (RA), Hz. Ömer ile birlikte Kudüs'e giren sahabilerden biriydi.
🔸 Yermük Savaşı:
Halid bin Velid (RA) komutasındaki Müslüman ordu ile Bizans arasında gerçekleşen en büyük muharebedir. Hz. Ebubekir (RA), Halid bin Velid'i (RA) Irak'ın fethiyle görevlendirdikten sonra, Güney Suriye ve Lübnan civarı için ayrı bir ordu hazırlamaya başlar. Bunu duyan İmparator Herakleios ilerleyen İslam ordusunu durdurmak için büyük bir ordu hazırlar. 240 bin kişilik Bizans ordusuna karşı 46 bin kişilik İslam ordusunun savaştığı harbi, büyük savaş dehası Halid b. Velid (RA) komutasındaki Müslüman ordusu kazanır. Savaş sonucu; Irak, Şam, Lübnan ve Suriye bölgeleri Müslümanlara geçer.
🔹 Yavuz 503 yıl önce Suriye'ye girmişti 🔹
Kudüs’ün fethetmek için Akka şart
🔵 Akka coğrafi konumundan ötürü bir üs görevi görür. Hz. Osman (RA) zamanında 649 yılında Kıbrıs'a, 654 yılında Rodos'a düzenlenen seferler Akka'dan başlar.
🔵 Tarihte Kudüs'e sahip olan devletlerin Akka'ya da sahip oldukları görülür. Zira Akka, Yafa gibi yan yana olan şehirler liman olarak ve konum olarak Kudüs'e giden yolu teşkil eder.
🔹 Kudüs hakkında bilinmesi gerekenler 🔹
🔵 Şehir, X. yüzyılın sonundan itibaren Fatımiler'in hakimiyetine girer. 1074 yılına gelindiğinde ise Selçuklular Akka'yı fethederler. Ancak daha sonra Haçlı Seferleriyle birlikte iki asır boyunca Haçlıların hâkimiyeti altında kalır.
🔵 Haçlılar Kudüs, Akka, Trablus, Antakya ve Urfa gibi tarihi bakımdan önemli şehirlerde yönetim noktaları kurarak bölgeye hükmeder. Bu hükümranlık Selahaddin Eyyubi'ye kadar sürer.
🔹 Müslümanların ilk savaşı: Bedir Muharebesi ne zaman gerçekleşti? 🔹
Kudüs Krallığı’nın başkenti
🔵 İslam tarihinin en büyük komutanlarından, yaptıklarıyla ve yaşamıyla örnek bir liderlik sergileyen Selahaddin , şehri fethederek Haçlı hakimiyetini sonlandırır.
🔵 Büyük komutanın şehri fethettiği tarihte, Haçlıların şehri geliştirip büyüttüğü görülür. Akka o dönem; çok sayıda çiftlikleri, büyük bir limanı ve halkının kalabalık olması nedeniyle bölgenin en büyük ticari merkezi olarak bilinir.
🔵 Selahaddin Eyyubi'nin Kudüs'ü fethetmesiyle birlikte Kudüs Krallığı 'nın başkenti olan şehir, üç yıl sonra gerçekleşen III. Haçlı Seferi ile kaybedilir. Uzun süre Filistin'deki Haçlı Krallığı'nın merkezi olur.
🔹 Selâhaddîn-i Eyyûbî'nin Kılıcı: Muzafferiddin Gökbörü 🔹