Arama

Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgi

Endülüs'ün, ilim ve bilimde Avrupa'nın Orta Çağ karanlığını yaşadığı dönemde dünyayı aydınlattığını biliyor musunuz? Ya da Mekke adının geçtiği bilinen en eski belgenin hangi yüzyıla ait olduğunu? Veya Osmanlı Devleti'nde ilk kâğıt paranın hangi padişah döneminde basıldığını? Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgiyi derledik.

Endülüs, ilim ve bilimde Avrupa'nın Orta Çağ karanlığını yaşadığı dönemde dünyayı aydınlatan ve Rönesans dönemlerinde Avrupa'daki gelişmelerin asırlar önce yaşandığı bir yerdi.

1048 yılında doğan ve bugün şair olarak tanınan Ömer Hayyam, kübik denklemleri tamamen sınıflandırdı ve konik alanları kesiştirmek suretiyle geometrik çözümler elde etti.

1145 yılında ölen İspanyalı Câbir bin Eflah, tarihte göksel koordinatları ölçebilen taşınabilir bir gök küresini (torketum) ilk kez tasarlayan kişidir.

Moğollar tarafından 1258 yılında tahrip edilmesinin öncesinde Bağdat'ta 36 kütüphane ve yüzün üzerinde sahaf bulunuyordu.

Orta Çağ'ın en büyük seyyahı İbn Battuta, 1304 yılında Tanca'da doğdu. 21 yaşında Hacca gitmek amacıyla başlayan yolculuğu tam 29 yıl sürdü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN