Maddelerle tarihteki evlilik gelenekleri
Gündelik hayatımızın bir parçası olan evlilik ritüellerinin tarihi kökenlerini merak ettiniz mi? Alyans takma geleneğinin ilk ne zaman ortaya çıktığını, gelinlerin başlarına neden buğday serpildiğini, sağdıçların düğün esnasında ve sonrasında üstlendiği değişik rolleri biliyor muydunuz? İşte maddeler halinde tarihteki evlilik geleneklerine dair birtakım detaylar...
Giriş Tarihi: 13.05.2020
09:35
Güncelleme Tarihi: 13.05.2020
12:27
Sağdıç kavramı nereden gelir?
Düğünlerin olmazsa olmazı sağdıçların, tarihte de oldukça önemli bir yeri vardır. Kuzey Avrupa toplumlarından günümüze ulaşan sağdıçların ilginç öyküsüne göre Kuzey Avrupa Germen kökenli Got kavimlerinde erkekler kendi topluluğundan biri ile evlenir, eğer kendi topluluklarında evlenecekleri biri yoksa komşu köylerden kız kaçırırlardı. Kız kaçırma eylemine, erkeğin silahlanmış en yakın arkadaşlarından biri eşlik ederdi. Evinden çıkan genç kız, evleneceği erkeğin yakın arkadaşı tarafından kaçılırdı. Bu gelenek daha sonra sembolik hale gelen gelini eşikten taşıyarak geçirme adeti olarak yaygınlamıştı.
John Covel'ın kaleminden Osmanlı'da düğün şenlikleri
Alyans takma geleneğinin kökenleri
Alyansın kökeni ve taşıdığı anlama dair çokça tartışmalar mevcuttur. Yüzük ilk olarak M.Ö 2800 civarında Eski Mısır krallığının üçüncü hanedanlığında kullanıldı.
21. yüzyılın sınav mekânı: Aile
Mısırlılar için başı sonu olmayan bir çember, sonsuzluğu sembolize ettiğinden dolayı yüzüğün evliliği de sonsuz kılmakta olduğuna inanıldı.
Özellikle altın yüzüklere varlıklı Mısırlılarca ve sonradan da Romalılarca çok değer veriliyordu. Pompei'deki kazılarda ortaya çıkan iki bin yıllık yüzüklerden birinin eşsiz bir tasarımı vardı, altın alyansın üzerine el sıkışan iki el işlenmişti.