Balkanlar'ın İncisi: Makedonya
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'ın en önemli ülkelerinden biridir. Uzun yıllar boyunca üzerinde önemli medeniyetleri barındırmış olan bu ülkede Osmanlı ve Türk izleri halen varlığını sürdürür. Gelin doğal ve kültürel güzellikleriyle Avrupa'nın gözde ülkelerinden biri olan Makedonya'yı bağımsızlığının ilanının 32. yıl dönümünde yakından tanıyalım...
Mustafa Paşa Cami
🔴 Mustafa Paşa Cami, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan en eski Osmanlı camisidir. Caminin alt kısımlarında kalan bölgede Üsküp'ün en ünlü yerlerinden biri olan tarihî Türk Çarşısı bulunur. Kale, cami ve çarşının bulunduğu bu alan kentin tarihî bölgesini oluşturur.
🔴 Mustafa Paşa Camii, Yavuz Sultan Selim'in veziri olan Mustafa Paşa tarafından 1492 yılında yaptırılır. Cami girişindeki kitâbede paşanın adı bulunur. Mustafa Paşa, II. Bayezid ve Yavuz Sultan Selim'in veziri olmuştur. Döneminde görevlerinde oldukça başarılı bir devlet adamıdır.
Vardar Nehri ve Taş Köprü
🔴 Kuzey Makedonya'nın su potansiyeli en yüksek nehridir. Vardar, Osmanlı döneminden bugüne kadar Türkçe'de önemli bir üne sahip olur. "Vardar Ovası" türküsüne ilham olur. Vardar Nehri'nin üzerinde bulunan tarihi Osmanlı köprüsü olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Üsküp'ün simgelerinin en başında yer alır.
🔴 Fatih Sultan Mehmed Köprüsü olarak da bilinen Taşköprü, Üsküp'teki en önemli ve nadide Osmanlı eserlerinden biridir. Asırlardır Üsküplüleri kavuşturan Taşköprü, aynı zamanda Üsküp'ün modern şehir merkezi ile tarihi Türk Çarşısı'nı birbirine bağlar. Üsküp Belediyesinin armasında da yer edinen Taşköprü, dini ya da etnik kökeni farklı olan Makedonya halkları tarafından da benimsemiş durumdadır.
Üsküp Kalesi
🔴 Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yer alan tarihi kale Üsküp'ün eski şehir alanında, Vardar'ın kuzeyinde bulunur. Kale, aynı zamanda Üsküp'ün arma ve bayrağında yer alan simgelerden biridir. Kalenin ilk olarak MS 6. yüzyılda inşa edildiği düşünülür. Bu düşünceye göre kale, Roma döneminde yapılıp 518 yılındaki bir depremle yıkılır. Yıkılma sonrasında imparator I. Justinianus zamanında yeniden yapılır. 10. ve 11. yüzyılda Justinianus'un Doğu Roma kalesi, Bulgar İmparatorluğu ile Doğu Roma İmparatorluğu savaşlarında büyük zararlar görür.
🔴 1660 yılında, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Balkan topraklarına seyahat gerçekleştiren ünlü Türk gezgini Evliya Çelebi, ünlü eseri Seyahatname'de kalenin o dönemki görünümünden söz eder. Son olarak, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonrasında 1963 yılında Üsküp'te yaşanan depremde kale hasar görür ve günümüzde de hasarlı haliyle varlığını sürdürür.
Ohri Kenti
🔴 Arkeolojik bilgilere göre Ohri bölgesi 6000 yıllık bir yerleşim tarihine sahiptir. Bir turizm kenti olarak iyi muhafaza edilen Ohri'nin, Orta Çağ dönemine dayanan hisarları, çok sayıdaki kiliseleri, manastırları ve camilerinin yanı sıra büyük, milyon yaşındaki gölü ile sadece Balkan ülkelerinden gelen turistleri değil tüm Avrupa'dan ve Asya'dan gelen turistleri kendine çeker. UNESCO 1979 yılında Ohri Gölü'nü, bir sene sonra da Ohri kentini UNESCO Dünya Miraslarına ekler.
🔴 Ohri, 1395 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılmıştır. Türk dönemiyle beraber Ohri'de büyük değişiklikler yaşanmıştır. Şehir, 18. yüzyılda ticari olarak yükselmiştir. Bölgedeki Osmanlı egemenliği 1912 yılında sona ermiştir.