Malazgirt Zaferi tarihi hakkında 10 bilgi
Türk ve dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olan Malazgirt Muharebesi'nin sonunda Bizans ordusu dağıtıldı ve Türkler bu zaferin ardından Anadolu içlerine akarak, Ege ve Marmara kıyılarına kadar ilerledi. Selçuklu Hükümdarı Sultan Muhammed Alparslan'ın, Türklere Anadolu'nun kapılarını açtığı 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin 952. yıl dönümünde Malazgirt Zaferi tarihine dair 10 bilgiyi derledik.
Giriş Tarihi: 26.08.2019
08:35
Güncelleme Tarihi: 26.08.2023
10:20
MALAZGİRT SAVAŞI NE ZAMAN VE NEREDE OLDU?
◾ Malazgirt Meydan Muharebesi olarak da bilinen Malazgirt Savaşı, 26 Ağustos 1071 tarihinde, bugünkü Muş ilinin Malazgirt ilçesinin yakınlarında Selçuklu İmparatorluğu ile Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu arasında gerçekleşti.
◾ Bizans İmparatorluğu'nun yenilgisi ve İmparator 4. Romen Diyojen 'in esir düşmesiyle sona erdi.
◾ Malazgirt Zaferi, Bizans'ın mukavemetini çökerterek Anadolu'nun kapılarını sonuna kadar Türklere açtı. Malazgirt'ten sonra Türkler'in akın akın Anadolu'ya gelmeleri sonucu Avrupa'da burası Türkiye diye anılmaya başlandı.
SELÇUKLULAR NE DURUMDAYDI?
◾ Türklere Anadolu'nun kapılarını açan büyük zaferin komutanı Sultan Muhammed Alparslan , Selçuklu hükümdarı Çağrı Bey'in ikinci oğlu olarak 20 Ocak 1029 'da dünyaya geldi. Babası ile amcası Tuğrul Bey'in vefatının ardından ortaya çıkan saltanat mücadelesinde galip gelerek 27 Nisan 1064 'te Selçuk Devleti'nin tahtına çıktı.
◾ Yönünü batıya çeviren Alparslan'ın ilk hedefi Bizans'ın idare ettiği Anadolu coğrafyası oldu. Bu amaçla ilk olarak kuzey sınır hattı olan Gürcistan ve batı sınır hattı olan Anadolu'ya seferler düzenledi. Kars ve Ani şehirlerini ele geçirerek Bizans'tan ilk toprağını aldı.
◾ Kazandığı topraklar ve sahip olduğu güçlü ordusuyla İslam dünyasında önemli bir yer edinen Sultan Alparslan , hilafet makamını taşıyan Abbasilerin de koruyuculuğunu üstlendi.
◾ Abbasi Halifesi'nin Fatımilere karşı 1070'te yardım talep etmesi üzerine Sultan Alparslan, ordusuyla Fatımilerin üzerine yürüdü. Alparslan'ın Mısır'a yöneleceği haberi üzerine Bizans ordusu, yaklaşık üç yıldır hazırlıklarını yaptığı doğu seferini başlattı.
◾ Bizans ordusunun taarruzunu öğrenen Alparslan, geri dönerek Suriye hattına doğru ilerleyişe geçti. Rey şehrinde konuşlanacağı duyumunu yayan Alparslan, Rey yerine Muş'a doğru hareket etti. Bizans ordusu Rey şehrine doğru ilerlerken, Sultan Alparslan Malazgirt Ovası'nda karargahını kurdu.
◾ Alparslan, mahiyetindeki din alimlerinin de tavsiyesiyle muharebeyi cuma günü yapmaya karar verdi. Ordusuyla birlikte 26 Ağustos Cuma günü namaz kılıp dua eden Alparslan, namazın ardından Romen Diyojen komutasındaki Bizans ordusunun üzerine yürüdü.
BİZANS’IN DURUMU NASILDI?
◾ Anadolu'daki Selçuklu fetih hareketlerinin hızla devam ettiği sıralarda Bizans'ta imparator olan IV. Romanos Diogenes, gittikçe artan Türk fetihlerini durdurmak amacıyla çeşitli milletlerden meydana getirdiği bir orduyla Mart 1068 'de Anadolu'da Selçuklu kuvvetlerine karşı harekâta başladı ve Maraş'a kadar gitti.
◾ Ancak kesin bir başarı kazanamadan geri döndü. Yeniden başlayan Selçuklu akınları na karşı sevkettiği kuvvetlerin yenilmesi üzerine imparator, Sivas ve Malatya 'ya iki ordu gönderdiği gibi kendisi de üçüncü bir orduyla bizzat harekete geçerek Harput yörelerine kadar ilerledi. Fakat Selçuklu kuvvetlerinin Orta Anadolu'nun merkezi durumundaki Konya başta olmak üzere birçok şehir ve kasabayı fethetmeleri karşısında hiçbir başarı elde edemeden İstanbul'a dönmek zorunda kaldı (1069).