Milli Mücadele döneminin yok olan tanıkları
Milli Mücadele'nin ilk kararlarının nerede alındığını biliyor musunuz? Peki, Kurtuluş Savaşı'nın önemli tanıklarından olan tarihi hanın, günümüzde yeme-içme tesisi olarak hizmet verdiğini? Sizler için Milli Mücadele'nin tarihe karışan tanıklarının geçmişini ve günümüzdeki durumlarını derledik.
Giriş Tarihi: 28.08.2019
16:19
Güncelleme Tarihi: 28.08.2019
17:58
Milli Mücadele , İstiklâl Harbi, Bağımsızlık Savaşı veya Kurtuluş Savaşı olarak da anılır. Mondros Mütarekesi'nin (30 Ekim 1918) ardından başlayıp askerî bakımdan Mudanya Mütarekesi ile (11 Ekim 1922), siyasî bakımdan ise Lozan Antlaşması ile (24 Temmuz 1923) son bulur.
Milli Mücadele günlerine tanıklık etmiş çoğu yapı günümüzde artık kullanılmıyor. Örneğin, Balıkesir'deki Alaca Mescit, Kastamonu'daki Ecevit Han, Şanlıurfa'daki Vezir Hamamı, Amasya'daki kışla artık yok. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Mücadele'nin tanığı yapıların son durumunu açıkladı. Atatürk'ün Havza'da telgraf çektiği binanın mevcut olmadığı, Balıkesir Karesi'deki Milli Mücadele'nin ilk kararın alındığı Alaca Mescit'in cami ile Kastamonu'daki Küre Ecevit Hanı'nın yeme-içme tesisi olduğu, Şanlıurfa'daki Vezir Hamamı'nın restoran olarak kullanıldığı, Amasya Genelgesi'nin ilan edildiği Amasya Saraydüzü Kışla Binası'nın ise yıktırıldığı ortaya çıktı.
Hürriyet'in haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, 2002-2019 yılları arasında Kurtuluş Savaşı'ndan kalma binaların bakım ve onarımı için 38 milyar 41 milyon 603 bis TL bütçe belirlendiğini kaydetti. TBMM Başkanvekili Levent Gök'ün konuyla ilgili önergesini yanıtlayan Ersoy, Milli Mücadele'de kullanılmış tarihi bina özelliği taşıyan yapıların envanterini ve güncel durumlarını paylaştı. Önergede yer alan Milli Mücadele'de kullanılmış tarihi bina özelliği taşıyan yapılardan bazıları ve güncel durumları şöyle:
Askeri karargâh: Şeyh Cemil Nardalı Konağı
Askeri karargâh: Şeyh Cemil Nardalı Konağı
Adana'nın Seyhan ilçesi Akkapı mahallesinde bulunan ve Milli Mücadele yıllarında askeri karargâh olarak kullanılan Şeyh Cemil Nardalı Konağı , Adana Büyükşehir Belediyesi'nce kamulaştırıldı. 2011 yılında restorasyonu tamamlandı ve Milli Mücadele Konağı olarak ziyarete açıldı.
Konak, 20. yüzyıl başlarında Şeyh Cemil Nardalı tarafından Osmanlı mimarisi özelliklerine göre 3 katlı olarak yaptırılmıştır. Osmanlı mimarisi özelliği taşıyan ve defineciler tarafından zaman zaman tahrip edilen konak, Kurtuluş Savaşı sırasında karargâh olarak kullanıldı.
Adres : Akkapı, 12126. Sk. No:2, 01040 Seyhan/Adana
İttihat Terakki'den Arkeoloji Müzesi'ne
Kastamonu Arkeoloji Müzesi Binası (İttihat ve Terakki Kulübü-İstiklal Mahkemesi Binası) Arkeoloji Müzesi olarak kullanılıyor.
Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Kastamonu ve Çankırı çevresinden toplanan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir. Müzede Hitit, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait çeşitli eserlerin yanı sıra Candaroğulları Beyliği ve Osmanlı dönemine ait eserlere de müzede yer verilmiştir. Müze binası 1915–1917 tarihleri arasında Mimar Kemalettin tarafından ittihat ve terakki binası olarak inşa edilmiştir. 1945 Yılında depo,1952 yılında Arkeoloji ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmış olup, karma bir müzedir. Kültür ve Tabiat Varlıklarını bulmak, toplamak ve korumakla yükümlüdür. Müzenin Arkeoloji, Etnografya Eser Seksiyonları ile Atatürk'ün Kastamonu'ya gezilerine ait eşya ve fotoğrafların teşhir edildiği bir salon ile bir ihtisas kitaplığı bulunmaktadır.
Adres : İsfendiyar, No:68, Cumhuriyet Cd., 37200 Kastamonu Merkez/Kastamonu