Müslümanların Bizans ordusuyla yaptığı ilk savaş: Mute Savaşı
Mute Savaşı, Müslümanların Suriyeli Hristiyan Araplar ve Bizans ordusuyla yaptığı ilk savaştı. Şurahbil bin Amr, Resulullah'ın bir mektubunu Busra-Filistin valisine götürmekte olan Haris bin Umeyr'i öldürmüş; bunun üzerine hemen bir İslam ordusu toplanmıştı. Peygamber Efendimiz üç kumandan görevlendirmiş; bu kumandanlardan biri şehit olduğu takdirde kumandayı diğerinin ele almasını buyurmuştu. Üç komutanın şehadetinin ardından ise Halid bin Velid ordunun başına geçmiş ve daha sonra bu savaş hakkında şöyle demişti: "Mûte Savaşı'nda elimde dokuz kılıç parçalandı, yalnız ağzı enli Yemânî bir kılıcım vardı, elimde o dayanabildi. "
Giriş Tarihi: 17.11.2020
10:20
BİZANS ORDUSU NEDEN FİLİSTİN’DEYDİ?
Bizans tarihçileri ise Bizans ordusunun Filistin'de bulunuş sebebini açıklamaktadır. Buna göre Herakleios, Sasanilere karşı zaferle sonuçlanan Ninova savaşının ardından İstanbul'a dönmüş, bir süre sonra, daha önce Sasanilerin Kudüs'ü işgal ettiklerinde alıp götürdükleri büyük haçı yerine koymak üzere Allah'a adamış olduğu ziyareti yerine getirmek için Filistin'e gelmişti.
İbn Sa'd'ın, Rum kayserinin Sasanilere karşı üstün geldiği takdirde İstanbul'dan Kudüs'e kadar yalın ayak yürümeyi nezrettiği şeklindeki haberi de bu bilgiyi teyit etmektedir.
Uhud Savaşı: Müslümanlar için ibret dolu olay
ZEYD BİN HARİSE SAVAŞIN BAŞINDA ŞEHİD DÜŞTÜ
Bazıları, bu durumu Hz. Peygamber'e bildirip onun vereceği karara göre hareket edilmesini istedi. Bu sırada Abdullah bin Revâha savaş için at, silah ve sayı üstünlüğünün önemi olmadığını ifade ettikten sonra düşmanla savaşmak gerektiğini belirtti.
Bunun üzerine savaşa karar verildi ve Maan'dan ayrılan İslam ordusu Meşârif'te Bizans ordusuyla karşılaştı. İki ordu Mûte'de savaş düzenine geçti. Birinci kumandan sıfatıyla sancağı taşıyan Zeyd bin Hârise daha savaşın başında şehid düşünce kumanda Cafer bin Ebû Tâlib'e geçti.
KUMANDANLIK HALİD BİN VELİD’E GEÇTİ
Onun ardından sancağı Abdullah bin Revâha aldı. Bir süre sonra o da şehid düştü. Kâ'b bin Umeyr sancağı alıp Sâbit bin Erkam'a verdi. Sâbit Peygamberimizin talimatı gereği bir kumandanın seçilmesini istedi.
Kendisi kumandanlığı kabul etmeyince sancak Hâlid bin Velîd'e teslim edildi. Bu sırada Resûl-i Ekrem, Mescid-i Nebevî'de savaş alanında cereyan eden gelişmeleri, kumandanların birer birer şehid oluşunu nakletmiş ve "En sonunda sancağı Allah'ın kılıçlarından bir kılıç aldı. Nihayet Allah mücahidlere fethi müyesser kıldı" demiştir.
Hendek Savaşı kaç yılında oldu? Hendek Savaşı'nı kim kazandı?
HALİD BİN VELİD UYGULADIĞI SAVAŞ STRATEJİSİ
Geri çekilirken zaman zaman düşmana zarar verip bir miktar ganimet de ele geçirerek İslam ordusunu Medine'ye getirmeyi başardı.
Mûte Savaşı'nda İslam askerleri sayıca kendilerinden çok üstün olan düşman ordusuna karşı metanetle savaştılar. Savaşa katılanlardan Abdullah bin Ömer, Cafer'in göğsünde 50 kadar kılıç ve ok yarası olduğunu söyler.
‘MÛTE SAVAŞI’NDA ELİMDE 9 KILIÇ PARÇALANDI’
Hâlid bin Velîd'in, "Mûte Savaşı'nda elimde dokuz kılıç parçalandı, yalnız ağzı enli Yemânî bir kılıcım vardı, elimde o dayanabildi" dediği kaydedilir.
Müslümanlardan Zeyd bin Hârise, Cafer bin Ebû Tâlib, Abdullah bin Revâha, Abbâd bin Kays, Mesûd bin Esved, Vehb bin Sa'd, Hâris bin Nu'mân, Sürâka bin Amr bin Atıyye el-Mâzinî, Ebû Küleyb bin Amr, Câbir bin Amr, Amr bin Sa'd, Âmir bin Sa'd, Abdullah bin Sa'd, Süveyd bin Amr ve Mesûd bin Süveyd olmak üzere 15 kişi şehid oldu.
Halid bin Velid kimdir? Allah'ın kılıcı Halid bin Velid…