Osmanlı'nın yer altı savaşçıları: Lağımcılar
Altı asır boyunca Asya, Avrupa ve Afrika topraklarında hüküm süren Osmanlıların en büyük başarı sebeplerinden birisi teşkilatlı bir ordu idi. Kendi içerisinde kuvvetli bir biçimde örgütlenen ordunun en önemli ocaklarından birisi de Lağımcılardı. İyi derecede mühendislik ve matematik bilgisini haiz olan bu askeri sınıf, bilhassa kuşatmalarda Osmanlı ordusunun bel kemiğini teşkil ederdi.
🔵 Osmanlı askeri birliği içerisinde mühim yer tutan bu ocağın fetret devrini sonlandıran Çelebi Mehmet döneminde var olduğu da bilinir.
🔵 Bu ocağa bağlı askerlerin hendese ve mimari alanında bilgi sahibi olması gerekmekteydi. Lağımcıların gerçekleştirdikleri iş içerisinde askeri mühendisliğin ön plana çıkması nedeniyle matematik, geometri ve mimari alanında bilgi sahibi olabilmeleri için eğitim gördüler.
🔵 Zira lağımcıların yer altına ulaşması, dinamiti yerleştirmesi, kale kapısını ve surları yıkması için ciddi bir hesaplamaya ihtiyaçları olduğu görülür. Ocak zirve dönemini, Osmanlı'nın en kudretli dönemi olan on altıncı yüzyılda yaşar.
🔵 Devlet-i Aliyye'nin Kanuni Sultan Süleyman döneminde, İstanbul su kemerlerinin onarım ve inşaatında lağımcılar kullanılır.
🔵 Askeri vazifelerine ek olarak Lağımcılar, inşaat ve çevreyi güzelleştirme faaliyetlerinde de bulunurlardı. Köprü, yol ve su kanalları gibi işlerde de bulunurlardı. Lağımcıların matematik ve mimari bilgilerinin, inşaat alanında da kullanıldığı görülür.
🔵 Lağımcılar, barış olduğu zamanlarda deneme ve tatbikat yolu ile olası bir harbe hazırlıklı bulunurlardı.
🔵 Pratik ve teorik derslerini daimi olarak sürdüren lağımcılar, askeri mühendislik alanında olduklarından dolayı kendilerini sürekli geliştirmek zorundaydılar.