Osmanlı'nın yer altı savaşçıları: Lağımcılar
Altı asır boyunca Asya, Avrupa ve Afrika topraklarında hüküm süren Osmanlıların en büyük başarı sebeplerinden birisi teşkilatlı bir ordu idi. Kendi içerisinde kuvvetli bir biçimde örgütlenen ordunun en önemli ocaklarından birisi de Lağımcılardı. İyi derecede mühendislik ve matematik bilgisini haiz olan bu askeri sınıf, bilhassa kuşatmalarda Osmanlı ordusunun bel kemiğini teşkil ederdi.
Önceki Resimler için Tıklayınız
🔵 Her lağımcının tek işi askerlik değildi. Dirlik toprağına sahip olanlar topraklarıyla ilgilenirlerdi. Osmanlı'da var olan dirlik sistemi nedeniyle pek çok askeri sınıf, savaş haricinde kendilerine verilen toprakları işlemek zorundaydı.
🔵 1596 yılında III. Mehmed'in komutasında gerçekleşen Eğri Seferi'nde, orduda 500 lağımcı bulunuyordu. Eğri Kalesi'nin teslim alınmasında lağımcıların büyük rol oynadığı kayıtlarla sabittir.
🔵 Dünya tarihinin en uzun ikinci kuşatması olan "Kandiye Kuşatması" sırasında, 700 lağımcının Osmanlı ordusunda yer aldığı bilinir. Zaferle sonuçlanan bu kuşatma, lağımcıların zirve savaşı olarak anılır.
🔵 Düşman surları ve düşmanın konuşlandığı alanlara tünel kazan lağımcılar, kazdıkları tünellere ise mayınlar yerleştirirlerdi.
🔵 Bu mayınları belirledikleri vakitte patlatan ordu, bu patlama sonucu oluşan gedikler sayesinde kaleye doğru hücum ederlerdi.
🔵 Lağımcılar fedakar askerlerdir. Kendi kazdıkları tünellerin kendilerine mezar olabileceğinin bilincinde, tüm riskleri alarak savaşan öncü bir askeri gruptur.
🔵 Padişah III. Selim, 1793 yılında devletin içinde bulunduğu olumsuz durumları aşmak için birtakım ıslahat çalışmalarını hayata geçirdi.
🔵 Nizam-ı Cedid ordusunu kuran Sultan, Lağımcı Ocağı'nı bir başka askeri sınıf olan Humbaracı Ocağı'na bağladı.
🔵 Humbaracı Ocağı, dünyanın ilk havan topu sınıfıydı. Topçular ile lağımcıların uyuşması Osmanlı askeriyesi için büyük bir gelişme oldu.
🔵 III. Selim döneminde Lağımcılar için İstanbul'un Sütlüce semtinde iki adet kışla yapıldı. Bu hem modern bir gelişmeyi hem de ocağın büyüklüğünü ifade ediyordu.
🔹 10 soruda Osmanlı ordusunun sefer hazırlığı 🔹