Orhan Gazi kimdir? Orhan Gazi’nin annesi kimdir? Orhan Gazi’nin fethettiği yerler
Orhan Gazi, Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahı olarak tarihe geçmiş bir isimdir. Osman Bey'in aşiretten beyliğe çevirdiği Osmanlı'nın teşkilatlanmasını sağlamış ve imparatorluğa giden süreçte en önemli temelleri atmıştı. Bursa'nın fethi ve İznik'in fethi bu süreçte önemli bir yere sahip olmuş, Karesi Beyliğini ilhak ederek Bergama, Edremit ve Balıkesir'i topraklarına katmıştı. Bu durum, Osmanlı'ya coğrafi avantajın yanında, Osmanlı'nın Rumeli'ye geçişinde büyük rol oynayan askeri ve idari yöneticilerin de kendi hizmetine geçmesini sağlamıştı. Peki, Orhan Gazi kimdir? Orhan Gazi'nin annesi kimdir? Orhan Gazi'nin fethettiği yerler… Orhan Gazi'nin hayatı…
Önceki Resimler için Tıklayınız
1 Haziran 1329'da Orhan Bey, Bizans ordusunun üzerine çekmek için 300 kişilik bir birliği Bizanslıların üzerine gönderdi. Bizans ordusunu ok yağmuruna tutan Osmanlı gazileri kaçmaya başladılar. Bizans kuvvetlerini üstlerine çekmek istiyorlardı. Fakat Bizanslılar onları takip etmeyerek bu oyuna gelmedi.
Ertesi gün Osmanlı kuvvetleri aynı saldırıyı tekrarladı. Bu defa Bizans birliklerinin bir kısmı gazilerin üzerine saldırınca, Orhan gazi kardeşi Pazarlu Bey komutasında yardım gönderdi.
Bizans ordusu harekete geçince asıl muharebe başladı. Bizans İmparatoru okla yaralanınca, ordusunda panik başladı. Yaralı imparatorun gayretine rağmen Bizans ordusu dağıldı.
Çevredeki kalelere sığınmaya çalışan Bizans kuvvetleri yok edildi. Bizans ordusunun bir kısmı ise gemilere binerek kaçtı.
Karesi Beyliği, kökü Danişmendlilere kadar giden bir hanedan tarafından, Kuzeybatı Anadolu'da kurulmuştu. 1334'te Batı Anadolu'yu Türklerden kurtarmak için harekete geçen Haçlı donanmasından büyük bir darbe yediler. Karesi Beyliği, hükümdarları Yahşi Bey'in ölümünden sonra büyük bir kargaşanın içerisine düştü.
Demirhan Bey ile Dursun Bey arasında mücadele başladı. Demirhan Bey'den memnun olmayan Karesi ileri gelenleri, Dursun Bey'i tahta çıkarmak için harekete geçerek Orhan Gazi'den yardım istediler. Dursun Bey, Karesi Beyi olması halinde Bergama, Edremit ve Balıkesir'i Osmanlılara vermeyi teklif etti.
Orhan Gazi, Dursun Beyle birlikte Karesi topraklarına girip, şehirleri bir bir ele geçirmeye başladı. Bergama Kalesi'ne sığınan Demirhan Bey burada kuşatıldı. Dursun Bey ağabeyini teslime ikna için Karesi ileri gelenleriyle kalenin önüne gittiğinde atılan bir okla öldürüldü.
Bu durum üzerine paniğe kapılan Bergamalılar, Demirhan Bey'i teslim olmaya zorladılar. Bursa'ya götürülen Demirhan Bey iki yıl sonra burada ölünce bütün Karesi Toprakları Osmanlıların eline geçti. Orhan Gazi, 1345'te fethi tamamlanan Karesi bölgesinin idaresini oğlu Süleyman Paşa'ya verdi.
Karesi Beyliğinin toprakları olan Balıkesir, Manyas, Kapıdağı gibi yerlerin alınması, o zamana kadar Bizanslılara karşı kazanılan zaferlerden daha önemliydi. Çünkü artık Boğaz'ın güney sahillerini ellerinde bulundurmaya başlayan Osmanlılar, bu beyliğin denizcilik tecrübelerinden de istifade ederek ilk fırsatta Rumeli'ye geçeceklerdi.
Ayrıca Karesi Beyliğinin hizmetinde bulunan ve gelecekte Osmanlıların ileri gelen askeri ve idari yöneticisi olacak olan Hacı İlbeyi, Ece Halil, Gazi Fazıl Bey gibi kimseler Osmanlı hizmetine girmişlerdi. Bu beyler Osmanlıların Rumeliye geçişe teşvik ettiler ve burasının fethinde büyük rol oynadılar.