Barbaros Hayrettin Paşa'nın alamadığı tek şehir: Kotor
Balkanlar'ın kendisini koruyabilmiş en güzel şehirlerinden olan Kotor aynı zamanda Barbaros Hayrettin Paşa'nın bizzat kuşatıp da alamadığı tek şehir. Orta Çağ mimarisinin yaşayan örneği olan şehir, İtalyan tarzını tüm inceliklerini ve kendine has soğukluğu ile bünyesinde barındırıyor.
Önceki Resimler için Tıklayınız
◾ Kuzeyde bulunan Herceg Novi, Saraybosna üzerinden, Bosna hattından bir ordu konuşlanır. Güney hattından da Ohrid üzerinden gelen Osmanlı ordusu karadan Bar şehrine gelir.
◾ Hem güneyden hem kuzeyden Osmanlı Devleti bugünkü Kotor'un ve Perast'ın olduğu bölümü fethetmek ister. Burada maksad hem fetih hem de toprak bütünlüğünü sağlamaktır.
◾ Fakat Kotor'un jeopolitik durumu, ülkenin çepeçevre surlarla çevrili olması ve surların çok kalın olması kara yolundan bölgenin fethine imkan sağlamıyor.
◾ Barbaros Hayrettin Paşa, Kotor Körfezi'ne girip, buradaki zinciri ve güvenlik hattındaki kaleyi geçerek yani aslında iki tane büyük engeli aşarak Kotor'a kadar gelir.
◾ Yaklaşık bir hafta Kotor'u yoğun top atışlarıyla teslim almaya çalışır. Fakat Barbaros Hayrettin Paşa , donanmasını kalenin önünden çekmek zorunda kalı. Şehri teslim alamaz ve bölgeden çekilir.
◾ Osmanlı yaptığı anlaşma ile Kotor'u özel yapı olarak Venediklilerin kontrolüne bırakır. Böylece Barbaros'un bölgede kuşatıp da alamadığı tek şehir Kotor olur.
◾ Şehirde hala hissedilen Venedik kültürü aynı zamanda şehri doğal bir liman şehri haline getirir. Şehir ziyaretçilerine günümüzden ayrı, başka bir zaman diliminde olduklarını hissettirir.
◾ Kotor'un korunmuş yapıları, denizi ve doğası insanların şehre gitmek, görmek için en büyük sebeplerini teşkil ediyor. Kotor Körfezi de misafirlere güzel bir manzara sunuyor.