Arama

Orta Doğu'yu şekillendiren kadın: Lady Hester Stanhope

Osmanlı Devleti altı yüz yılı aşan tarihi süresince her milletten seyyahın ilk rotası oldu. Her yüzyılda yazılan seyahatnameler cihan devletine karşı seyyahların içine tükenmez bir seyahat aşkı ekti. Bu gezginlerin en önemlilerinden biri olan Lady Hester Stanhope gerçekleştirdiği, uzun yıllara yayılan gezisinde İngiliz Devleti'nin gözünün Orta Doğu'ya dikilmesine sebep oldu.

🔷 Özellikle Haçlı Seferleri'nin kalıcı olmaması ve Müslüman devletlerin bölgeye tekrar hakim olmaları Avrupalıların içerisinde bir ukte olarak kalır.

🔷 İngiltere'de önemli bir aristokrat aileye mensup olan Stanhope, hayatında ciddi bir yer edecek hatta vefat edeceği Osmanlı topraklarını gezerek İngilizlerin gözünü Orta Doğu'ya çevirir.

TOPRAKLARA DEĞİL ZİHİNLERE PRANGA

SÜREKLİ BİR ARAYIŞ

🔷 1776 doğumlu Hester, erken yaşta annesini kaybeder. Kendisine atfedilen yorulmaz mizacıyla beraber hem kardeşleriyle yakından ilgilenir hem de okumalarını sürdürür.

🔷 Çocukluğu boyunca ailenin erkek bireylerini model alan Stanhope aynı zamanda İngiliz siyasetine yön veren önemli bir aristokrat aileye mensuptur.

AVRUPA'NIN UTANÇ VERİCİ SIRRI: İNSANAT BAHÇELERİ

🔷 Bir müddet sonra aile evindeki olumsuzluklar -ki despot olarak nitelendirdiği babasıyla yaşadıkları başa çekmektedir- sebebiyle büyük annesi ile yaşamaya başlasa da bu durumda uzun sürmez ve Lady Hester, dayısının yanına taşınır.

🔷 Bu taşınma ve Hester'in yaşadığı ruh hali değişimi, onu farklı mecralara sevk ederek bir Batılı seyyah ve bölge uzmanı olmasının yolunu açar.

BATI'NIN KARANLIK SURETİ

WALMER SARAYI'NDA TANIDIK BİR SİMA

🔷 İngiliz tarihinin en genç başbakanı olan dayısı William Pitt'in sarayında dönemin cemiyet ve siyasi figürleri ile yakın bir ilişki kuran Hester, hayatını yönlendirecek tecrübeleri Walmer Sarayı'nda kazanır.

🔷 Dayısının ölümünün ardından İngiltere'yi terk ederek Osmanlı Devleti'ni gezme fikrine kapılan Stanhope 1810 yılında yanında kardeşi ve Doktor Charles Meryon ile yola çıkar.

William Pitt kimdir?

1759 - 1806 yılları arasında yaşayan Pitt, İngiliz tarihini en genç başbakanıdır. Denge siyasetinin kurucusu olarak kabul edilen Pitt, 18. yüzyıl İngiliz tarihinde önemli bir figürdür.

🔷 Hester, dayısının İngiltere Başbakanlığı yapması sebebiyle seyahatlerinde geniş bir özgürlük alanıyla karşılaşır. Önemli yerleri ziyaret etmesinin yanında önemli kişilerle tanışarak kişilerle ve kurumlarla arasında mühim bir hukuk tesis eder.

🔷 Memalik-i Osmaniye seyahati boyunca kaleme aldığı mektuplarında Lady Hester; Sultan II. Mahmud, Kavalalı Mehmed Ali Paşa, İbrahim Paşa, Şeyh Beşir, Andullah Paşa, Süleyman Paşa, Mahannah el Fadel gibi önemli kişilere dair görüşlere yer verir.

OSMANLI'DA MEMURLAR NASIL YETİŞİRDİ?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN