Osmanlı başkenti Edirne’nin tarihi camileri
Osmanlı'nın ikinci başkenti olan Edirne, içinde barındırdığı pek çok tarihi eserle büyük ve asil bir geçmişe sahip. Devlet-i Aliyye'nin kurucu padişahları çok sevdikleri bu şehre birbirinden mümtaz eserler kazandırdılar. Osmanlı'nın günümüzde dahi yakalanamayan mimari anlayışı ile yerli ve yabancı herkesi kendine hayran bırakan bu eserlere gelin birlikte bakalım. İşte Edirne'nin tarihi camileri...
Selimiye Camii
🔷 Osmanlı döneminin en büyük ve en gözde eserlerinden biri olarak günümüze ulaşan Selimiye Camii, II. Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırılır. Yapımı 6 yıl süren cami, 1575'te ibadete açılır.
🔷 Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" olarak ifade ettiği bu büyük yapının her bir parçası özel anlam taşır. Tek kubbesi Allah'ın (CC) birliğini, pencerelerin 5 kademeli oluşu İslam'ın beş şartını, 4 vaaz kürsüsünün 4 mezhebi, külliyedeki 32 kapının 32 farzı, arka minaredeki 6 yolun imanın 6 şartını temsil ettiği söylenir.
Osmanlı'nın mimari şaheseri: Selimiye Camii'nin bilinmeyenleri
🔷 Edirne'nin her yerinden görünen caminin burada yapılmasının nedeni, II. Selim'in şehri çok sevmesi ve o dönemde büyük camilere sahip olan İstanbul'un yeni bir ibadet mekânına ihtiyacının olmaması olarak gösterilir.
🔷 İznik çinileri ile süslenen caminin kubbesinin desteksiz ayakta durması ve depremlere karşı dayanaklı oluşu bugünkü mimar ve mühendislere dahi ilham olur.
Üç Şerefeli Camii
🔷 II. Murad döneminde inşa edilen cami, padişahın özel isteği ile yapılır. Sultan, dönemin en ünlü mimarı Müslihiddin Ağa'dan bayram namazını resmeden bir cami yapmasını ister. Caminin bu sebeple iki rekat bayram namazını temsilen iki sütun üzerinde yükselen ve dokuz tekbiri temsilen de 9 kubbeden oluştuğu rivayet edilir.
🔷 Caminin yapımı 1437'de başlar ve 10 yıl sürer. Adını aldığı şekliyle dört minaresinde de üç şerefe bulunur. Osmanlı'da padişahların yaptığı camiler sadece ibadet mekânı değil içinde barındırdığı mektep, aşevi, çeşme, kütüphane gibi mekanlarıyla bir külliyedir. Üç Şerefeli Camii de külliye biçiminde yapılan camiler arasındadır.
Edirne'deki Üç Şerefeli Camisi farklı yapısıyla ön plana çıkıyor
🔷 Camide yer alan dört minare de farklı zamanlara aittir. Yapıya adını veren zigzaglı minare camiyle beraber inşa edilirken, baklava desenli minare Peykler Medresesi'nin yapımı sırasında Fatih Sultan Mehmed döneminde, yivli minare I. Ahmed zamanında, burmalı minare ise III. Mustafa'nın padişahlığında eklendi.
🔷 Caminin doğusunda bulunan iki medreseden birini II. Murad, diğerini ise oğlu Fatih Sultan Mehmed yaptırır. Cami ile iç içe inşa edilen medreselerde örnek alınan mimari Mescid-i Nebevi'dir.
Muradiye Camii
🔷 Edirne'yi ihya ve imar eden II. Murad'ın yaptırdığı Muradiye Camii, sadeliği ve içindeki çinileriyle oldukça dikkat çeker. 1426 yılında inşası biten cami ile birlikte mevlevihane, imaret, çeşme ve mektep yapılır. Fakat mevlevihane günümüze ulaşmaz.
🔷 Camide "renkli sır" tekniği ile yapılmış Türk çini sanatının eşsiz örnekleri yer alır. Cami üç kubbeye sahiptir.