Osmanlı dirilişinin kalbi Söğüt’ün tarihi mekanları
Osmanlı Devleti'nin ilk kurulduğu yer olarak bilinen, bugün Bilecik'e bağlı ilçe merkezi olan Söğüt, üzerinde çok sayıda tarihi eser ve mekanlar bulunması nedeniyle, kültürel varlıklar bakımından oldukça zengindir. Eserlerin çoğunu Osmanlı döneminde yapılan camiler, türbeler, sivil mimari örnekler ve benzeri yapılar oluşturur. Osmanlı dirilişinin kalbi Söğüt'ün bilmeniz gereken tarihi mekanlarını derledik.
Giriş Tarihi: 01.12.2019
14:39
Güncelleme Tarihi: 01.12.2019
15:18
Ertuğrul Gazi Türbesi, Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi'nin babası ve Selçuklu Uçbeyi Ertuğrul Gazi'nin Bilecik ilinin Söğüt ilçesinde bulunan türbesidir. 13. yüzyıl sonlarında inşa edilen yapının yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir.
10 soruda Osman Gazi ve Osman Beyliğinin kuruluşu
İlk olarak Osman Gazi tarafından açık mezar olarak yaptırılmış, daha sonra I. Mehmet Çelebi tarafından türbe haline getirilmiştir. Sultan III. Mustafa zamanında 1757'de yeniden yapılır gibi onarılmış ve ilk yapılıştaki hali değişmiştir. 1886 yılında Sultan Abdülhamid tarafından yeniden onartılmış ve yanına çeşme eklenmiştir.
Söğüt'te son Osmanlı döneminin neoklasik mimari tarzdaki yapıların güzel bir örneğidir. 1903-1905 yıllarında Sultan Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı olup, duvarları kırmızı kesme taştandır. Yapının üstü kurşun kaplı tek bir kubbeyle örtülüdür. İki minareli olduğu için halk arasında "Çifte Minareli Camii" olarak da tanınır. Cami kurşun kaplamalı tek bir kubbeyle örtülüdür. Saray tarafından yapımı ile yakından ilgilenilmiştir. Yıldız Çini Fabrika-i Hümayunu'nda yapılan on bir adet hat levhası buraya gönderilmiştir. Söğüt ilçe merkezinde Ertuğrul Gazi Caddesi üzerinde bulunan cami, hemen yanındaki idadi ve Darül'eytam (Yetimler Okulu) ile birlikte, Söğüt'teki en nadide Osmanlı eserlerinden biridir.
İhtişamlı mimarisiyle Hamidiye Camii
Darül’eytam (Yetimler Okulu)
Osmanlı döneminde yetim ve öksüzlerin eğitim ve öğretimi, meslek sahibi olmaları, her türlü bakım ve ihtiyaçları vakıflar tarafından karşılanırdı. Tanzimat dönemi sonrası, bu sorumluluğu devlet üstlenmeye başladı. Hamidiye Camii ve Hamidiye İdadisi ile birlikte 1905 yılında Sultan Abdülhamid tarafından savaşta yetim kalan çocukların eğitimi için yaptırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli olan bina 2008 yılında restore ettirildi.
Osmanlı'nın yetimler yurdu: Dârüleytâm
Hamidiye İdadisine ek olarak yaptırılan; idadi ile mimari benzerliğinden dolayı 1905 yılında veya civarında yapıldığı düşünülen iki katlı kargir (taş ve tuğladan yapılmış olan) yapının merdiven, döşeme, tavan gibi mimari öğeleri ahşap olup iç duvarları bağdadidir . Basık kemerli pencerelerle aydınlanır. Ana cephenin ortasında beş basamakla çıkılan ve tümüyle dekoratif olan iki mermer sütunlu bir portik (üstü örtülü, önü sütunlu açık galeri) bulunur. 2009 yılında restorasyonunun tamamlanmasının ardından Dar'ül eytam Binası şu anda Bilecik Şeyh Edebalı Üniversitesine tahsis edilmiştir.
Söğüt Müzesi (Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi)
Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber belediye reisi Memiş Ağa tarafından 1900'lü yılların başlarında "sargı evi" olarak inşa edildiği bilinir. Ahşap işçiliğiyle dikkat çeken yapının ön cephesinde yan yana iki yuvarlak kemerli kapı, iki yan duvarlarda ise dikine dikdörtgen birer pencere ve üstlerinde üçgen alınlılar yer alır. Ahşap kırma çatılı olup çatı alaturka kiremitle kaplıdır. Eski Türk evi mimarisiyle restore edilerek 2001 yılında hizmete açılan müzede Söğüt ve civarı ile yakın çevrede yaşayan Yörüklere ait etnografik eserler ve eşyalar sergilenir. Müzede ayrıca sancak, eski giyim ve kuşamlar, el dokuması kilim ve halılar, silahlar, ölçü ve tartı aletleri, peşkir ve para keseleri, arkeolojik eserler (Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait sikkeler, Roma dönemine ait toprak kaplar) de mevcuttur.