Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Osmanlı mühendislik tarihinin ilk Boğaz köprüsü çalışması “Cisr-i Hamidi”

Osmanlı mühendislik tarihinin ilk Boğaz köprüsü çalışması “Cisr-i Hamidi”

Sultan II. Abdülhamid döneminde, İstanbul Boğazı'nın Sarayburnu-Üsküdar ve Rumelihisarı-Kandilli arasında olmak üzere iki köprü ile bağlanması projesi yapılmıştı.1900 yılında mühendis F. Arnodin'in tasarladığı boğaz köprüsü projesinde, suyun üstünde yer alacak köprülerin, Eyfel Kulesi'nin yapıldığı çelik teknolojisiyle yapılması hedeflendi. Bu köprü ile Medine'den trene binen bir kimsenin, Viyana'da inmesi mümkün olacak ve köprü bu hattın kalbini oluşturacaktı. İşte Osmanlı mühendislik tarihinin ilk Boğaz köprüsü çalışması "Cisr-i Hamidi" hakkında bilgiler...

Osmanlı mühendislik tarihinin ilk Boğaz köprüsü çalışması Cisr-i Hamidi

Sultan İkinci Abdülhamîd Han, imar faaliyetlerine çok ehemmiyet vermiş bir Osmanlı sultanıydı. Onun bu tür faaliyetlerinden olan, fakat tahttan indirilmesiyle yarıda kalan projelerinden birisi de İstanbul Boğazı'na bir köprü ve bir tüp geçit yapılması projesidir.

Sultan II. Abdülhamid'in çağlar aşan projeleri dosyamıza buradan ulaşabilirsiniz.

Boğaz'a köprü inşa edilmesi için ilk ciddi girişim Sultan Abdülhamid döneminde gerçekleşti. Projenin başlıca amacı, Asya ile Avrupa arasında demiryolu bağlantısı sağlamaktı. Rumeli ve Kandilli arasında yapılması öngörülen Hamidiye Köprüsü'nden geçecek demiryolu, Bakırköy ve Bostancı İstasyonlarını birleştirecekti.

Köprünün mimarisi "Selçuklu" üslubu ve diğer İslamî üsluplardan oluşuyordu. Kubbeler, İslam halifelerinin saraylarını hatırlatmakta ve Osmanlı sultanının iktidarını yüceltmesi planlanmıştı.

  • 4
  • 11
Proje beş ayak üzerine kuruldu
Proje beş ayak üzerine kuruldu

Sarayburnu-Üsküdar arasındaki aktarma köprünün, iki kara tarafından ayakları arasındaki mesafe 1700 metreydi. Projede beş ayak üzerine kurulması planlanan köprünün, orta ayağının 32 m derinlikteki deniz tabanına oturtulması planlanmıştı.

Denizden yüksekliği 50 metre olan köprünün altına asılacak teleferikle vagonların taşınması hedefleniyordu. Rumelihisarı – Kandilli arasında yapılması planlanan köprü vesikalarda "Cisr-i Hamidi" Hamidiye Köprüsü olarak isimlendirilmiş sabit bir köprüydü. Projede istasyonların Bakırköy ve Bostancı'ya kurulması, böylece demiryolunun şehrin dışından geçmesi planlanıyordu. Boğaziçi'nde yapılacak olan bu köprü aynı zamanda Bağdat Demiryolu hattına da bağlanacaktı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN