Osmanlı müziğine 28 yıl hizmet eden Donizetti Paşa
İtalyan asıllı müzisyen Giuseppe Donizetti, Sultan II. Mahmud döneminde Osmanlı sarayına geldi. İlk Türk bandosu olan Mızıka-yı Hümayun'un gelişmesinde büyük rol oynayan Donizetti, padişahın davetiyle İstanbul'a ayak bastı ve 28 yıl boyunca Türk müziğinde çığır açan gelişmelere öncü oldu. Türk müziğini çok sesli hale getiren Donizetti, Sultan II. Mahmud için "Mahmudiye Marşı", Sultan Abdülmecid için ise "Mecidiye Marşı"nı bestelemişti.
📌 Osmanlı İmparatorluğu'nda yeni kurulan Mızıka-yı Hümayun adlı saray bandosunun şefi olmak üzere İstanbul'a davet edildi. Osmanlı sultanı II. Mahmut, Vakayı Hayriye adı ile Yeniçeri Ocağı'nı kaldıran reform yaptı ve eski orduyu dağıttı; yerine kurduğu yeni ordu (Asakir-i Mansure-i Muhammediyye) ile birlikte modern askeri eğitim programı uygulamaya başladı.
Bu dönemde Mehter eğitimi için Mehterhane ve Mehter tipi askeri müzik sistemi yeni ordu için yetersiz ve uygunsuz görülüp kaldırıldı; Mızıka-yı Hümayun adlı yeni bir saray bandosu kuruldu.
📌 Koca Hüsrev Mehmed Paşa, Fransa ve Sardinya ordusunda bando şefliği deneyimi olan Giuseppe Donizetti'yi bu görev için davet etti. Sultan II. Mahmut'un daveti ile İstanbul'a gelen Giuesppe Donizetti 17 Eylül 1828'de görevine başladı.
Donizetti İtalya'dan gemi ile gelirken Batı Avrupa tipi bir askeri bando için gerekli müziksel çalgıları da birlikte getirdi.
📌 Ayrıca yanında askeri bando deneyimi olan ve müzik öğretmenliği yapacak kabiliyetli birkaç İtalyan da geldi.
İstanbul'a varınca ilk iş olarak askeri bando Mızıka-yı Hümayun'u yapılandırdı ve bir ay içerisinde padişaha ilk konserini verecek hale getirdi.
📌 Bundan sonraki 28 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin hizmetinde çalışan Giuseppe Donizetti'ye 1841'de miralay (albay) ve daha sonra mirliva (tuğgeneral) rütbesi ile "Paşa" unvanı verildi; hükümdarın kurduğu modern ordunun bando teşkilatını ölümüne kadar yönetti.
İstanbul, Donizetti için ikinci bir vatan olmuş ve 12 Şubat 1856'da ölene dek İstanbul'da yaşadı.
📌 Sultan Abdülmecid tarafından Paşa unvanı ile taltif edilen Donizetti'nın çalışmaları sadece askeri bando kurulması ile sınırlı kalmadı.
Bazı Klasik Türk Müziği eserlerini Klasik Batı müziği sistemine uydurarak çok sesli hale getirdi. Türk musikisi makamlarını kullanarak bazı eserlerin bestelemesini yaptı.