Osmanlı padişahlarının lakapları
Osmanlı İmparatorluğu Anadolu'da 623 yıl hüküm sürdü; 36 farklı padişah tarafından yönetildi. Her birinin birbirinden farklı ve özel vasıfları vardı; kimi marangoz kimi kuyumcu kimi bahçıvan kimi de şairdi. Bu padişahlar karakter özelliklerine, devleti yönetim biçimlerine, düzenledikleri seferlere göre değişen lakaplara sahipti. İşte Osmanlı padişahlarının kullandığı o lakaplar...
Giriş Tarihi: 26.01.2020
15:42
Güncelleme Tarihi: 01.04.2022
13:41
Yavuz Sultan Selim 1470 babası II. Bayezid'in sancak beyi olarak bulunduğu Amasya'da doğdu. Osmanlı belgelerinde adı Selim Şah diye geçen Sultan Selim daha kendi döneminde sert mizacı, cesareti ve ataklığı sebebiyle "Yavuz " lakabıyla tanındı.
Yavuz Sultan Selim'in sarığındaki sır neydi?
"Yavuz Sultan Selim" olarak da bilinen dokuzuncu Osmanlı padişahı I. Selim, 10 Ekim 1470'de doğdu. Uzun boylu, geniş omuzlu, kalın kemikli, omuzlarının arası geniş, yuvarlak başlı, kırmızı yüzlü, uzun bıyıklı ve yiğit bir padişahtı. Sert tabiatlı ve cesurdu. 22 Eylül 1520'de , "Aslan Pençesi" denilen bir çıban yüzünden henüz elli yaşında iken vefat etti. Hayatının son dakikalarında Yasin-i Şerif okuyordu. Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Camii'nde babasının cenaze namazını kıldıktan sonra, onu Sultan Selim Camii avlusundaki türbeye defnettirdi. Tarihçiler, Yavuz Sultan Selim'i, sekiz yıla seksen yıllık iş sığdırmış büyük bir padişah olarak değerlendirdiler.
Erkek çocukları: Kanuni Sultan Süleyman; Kız çocukları: Hatice Sultan, Fatma Sultan, Hafsa Sultan, Sah Sultan
Babası Yavuz Sultan Selim'in vefatıyla tahtın tek varisi olarak tahta geçen l. Süleyman 46 yıl tahtta kalmıştır. Tahtta kaldığı süre boyunca hep adil ve kanunlara dayalı bir yönetim anlayışı sürdürmüştür. Osmanlı hukuku tarihinde, yasama yetkisi sınırlandırılarak en çok kanun Sultan Süleyman döneminde yapılmıştır. Kanunlar, toplumda hiçbir fark veya sınıf gözetilmeksizin herkese adil bir şekilde uygulanmıştır. Bu nedenlerden dolayı l. Süleyman'a "kanuni " unvanı verilerek "Kanuni Sultan Süleyman" denmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü askerlerden neden gizlendi?
Kendisine "Kanunî" denilmesinin sebebi mevcut kanunları oldukça sıkı bir şekilde uyguluyor olmasından kaynaklanır. Tüm dünyaca bilinen Osmanlı padişahlarından olan Kanunî Sultan Süleyman iyi bir müzik kulağına sahip hat ustasıdır ; bir seramik meraklısı ve kavaf (haffaf ) yani kundura imalatçısıdır. Sigetvar kuşatmasını idare ederken, 7 Eylül 1566 yılında yetmiş bir yaşında vefat etti.
Erkek çocukları: İkinci Selim, Bayezid, Abdullah, Murad, Mehmed, Mahmud, Cihangir, Mustafa; Kız çocukları: Mihrimah Sultan, Raziye Sultan.
Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu olan II. Selim, diğer kardeşlerinin ölümünden sonra tahtın varisi tek şehzade olarak 1566 yılında 42 yaşındayken tahta çıktı. Osmanlı'nın on birinci padişahı olan Sultan II. Selim, 28 Mayıs 1524'de, İstanbul'da doğdu. Orta boylu, açık alınlı, mavi gözlü, ince kaslı ve sarışındı. Devletin tarihinde ordunun başında sefere gitmeyen ilk padişah olarak kayıtlara geçmiştir. Sekiz sene boyunca tahtta kalan padişah "Sarı Selim" olarak da bilinir. Divan edebiyatına birçok eseriyle katkıda bulunmuş olan Sultan II. Selim, hilal şeklinde asalar yaparak hacıların hac yolunda bu asaları kullanabilmeleri için onlara dağıttığı bilinir.
Erkek çocukları: Üçüncü Murad, Abdullah, Osman, Mustafa, Süleyman, Mehmed, Cihangir;Kız çocukları: Fatma Sultan, Sah Sultan, Gevherhan Sultan, Esma Sultan.
1592 yılında, Manisa'da doğdu. 15'inci Osmanlı padişahı olan Sultan I. Mustafa, Osmanlı tarihinde ilk defa padişahlığın babadan oğula geçmesi kuralını bozarak kardeşinin ardından tahta geçen padişahtır. Güzel yüzlü, seyrek sakallı, sarı benizli ve iri gözlü bir padişahtı. Sinirli bir yapıya sahipti. Ağabeyi Sultan Birinci Ahmed'in padişahlığı süresince, on dört yıl sarayın bir odasında hapis hayatı yaşadı. Bu tutsak hayatın sonunda l. Mustafa tahta çıktı ancak dengesiz hareketler sergilemeye başladı. Bu hareketlerinden dolayı ona "Deli Mustafa" lakabı takılmıştı.
Dindar bir insandı. Sadaka vermeyi çok severdi. Hatta sarayın havuzuna hizmetçilerin toplaması için para atardı. Saraydaki hayatını ibadet ederek, dini eserler okuyarak geçiriyordu. Tahta geçmesi için ikinci kez davet edildiği zaman, odasında Kur'an-ı Kerim okuduğunu ve padişahlık istemediğini bildirmişti. Aklî dengesinin bozuk olduğu rivayet edilen Sultan I. Mustafa'nın denizlerdeki balıklara altın attığı, karşısına çıkanlara para dağıttığı rivayet edilirdi. "Aklî dengesi tam olmayan birisinin halife olamayacağı" gösterildi. Sultan Birinci Mustafa tahttan indirildikten on altı yıl sonra, 20 Ocak 1639 günü sinir hastalığından Topkapı Sarayı'nda vefat etti.
l. Ahmed'in oğlu ve 16. Osmanlı padişahıdır. Amcası Sultan l. Mustafa'nın tahttan indirilmesiyle tahta oturdu. Çok iyi bir eğitim ve terbiye gördü. Arapça, Farsça, Yunanca, , İtalyanca gibi dilleri tercüme yapabilecek kadar iyi biliyordu. Padişah olduğunda henüz 14 yaşındaydı ve çok küçüktü. Bu neden Sultan ll. Osman'a "Genç Osman" lakabı takılmıştır.
Çok güzel bir yüzü olan Genç Osman zeki, enerjik, atılgan, cesur ve gözü pek bir padişahtı. Saraçlığa ilgi duyduğu bilinen Gen Osman'ın bindiği atların eyerlerini kendisi yapmıştır. 18 yaşındayken yeniçeri ayaklanması sonucunda tahttan indirilip, çeşitli hakaret ve saldırılara uğradıktan sonra Yedikule Zindanları'nda boğularak öldürülen Genç Osman, en genç yaşta ölen Osmanlı padişahı olarak tarihe geçmiştir.
Erkek çocukları: Ömer, Mustafa; Kız çocuğu: Zeynep Sultan