Osmanlı padişahlarının mahlasları
Osmanlı edebiyatı; ifade güzelliği ve yoğun sanat gücü ile beş yüzyılı aşkın bir süre toplumun söz gücünün en önemli bölümünü temsil etti. Osmanlı sultanları, İslam kültür ve edebiyatını üst seviyelere taşıdı. Padişahlar duygularını kağıda aktarırken çeşitli mahlaslar kullandı. Sizler için devletin kuruluşundan itibaren bilim, sanat ve edebiyat gibi alanlarda önemli adımlar atan Osmanlı padişahlarının kullandığı mahlasları listeledik.
Giriş Tarihi: 29.01.2020
16:46
Güncelleme Tarihi: 29.01.2022
14:45
III. Mustafa, Cihangir Anlamı: Meşhur cihanı zapt eden fâtih.
III. Mustafa, 26. Osmanlı padişahıdır. 28 Ocak 1717'de Edirne'de doğan Mustafa'nın, babası III. Ahmed, annesi Mihrişah Emine Sultan'dır. Babasının 1730'da padişahlıktan çekilmesinden sonra yirmi yedi yıl kafes hayatı yaşadı. Amcasının oğlu III. Osman'ın ölümü üzerine 1757'de tahta geçti. Tasarrufa özen göstermesi, bakiye vergilerin toplanmasındaki hassasiyet ve uyguladığı müsaderelerle oluşan, zaman içinde biriktirmiş olduğu büyük hazineyi savaşma kabiliyeti için yeterli gören III. Mustafa devleti yeniden yapılandıracak bir eğitim ve asabiyete sahip değildi. Bu bağlamda "Cihangir " mahlasıyla yazdığı şiirlerinde de görüldüğü üzere devlet adamlarının yetersizliğinden ve iyi yetişmiş olanların azlığından şikâyet eder ve devletin eski gücüne kavuşturulmasını pek imkân dahilinde görmez.
III. Selim, İlhami Anlamı: İlham ile elde edilen ve nâil olunan. İlham ile alâkalı.
III. Selim, divan edebiyatındaki mahlasıyla İlhami , 28. Osmanlı padişahıdır. 24 Aralık 1761 tarihinde babası III. Mustafa'nın saltanatı döneminde dünyaya geldi. Babası 1774 yılında öldüğünde sadece 13 yaşında olduğu için amcası I. Abdülhamid tahta çıktı. Selim doğumundan itibaren devleti kurtaracak ve yenileyecek, düşmanlara karşı muzaffer olacak bir "sâhipkırân " olduğu inancı içinde yetiştirilmişti. "İlhami " mahlasını kullanarak düşmanla savaşma azmini dile getiren şiirler yazdı, kötü gidişin tahta çıkmasıyla sona ereceğine dair inancını nazma döktü, aldığı musiki dersleri üstün yeteneğinin mahsulü olarak bu dönemde en güzel bestelerini yapmasına vesile oldu.
II. Mahmud, Adli Anlamı: Adâlete mensup adâletle alâkalı ilgili.
20 Temmuz 1785 tarihinde doğan II. Mahmud, 30. Osmanlı padişahı ve I. Abdülhamid'in oğludur. Osman Gazi ve Sultan İbrahim'den sonra Osmanlı Hanedanı'nın üçüncü ve son soy atasıdır. Torunu II. Abdülhamid'de de gözlenen mevrus bir hususiyet olarak en küçük ayrıntıya kadar devlet işlerini bizzat takip eder. Siyasî belgeler ve yazışma evrakının anlaşılır dili ve yalın ifadesi üzerinde özellikle durur. Son altı Osmanlı padişahından ikisi onun oğlu; dördü ise torunudur. Adlî mahlası doğumuyla birlikte verilmiştir. Ayrıca "büyük" sıfatıyla da anılır.