Osmanlı padişahlarının mühürleri
Bir mülkiyet belgesi olarak kabul edilen mühürler, çok eski bir tarihe sahiptir. Hz. Peygamber'in hicretin yedinci senesinde mühür kullanmasıyla İslam dünyasında mühür kullanımı başlar. Zirve dönemini Osmanlılarda yaşayan mühürler, farklı madenlerden imal edilirdi. Cepte taşınan, boyna asılan ve yüzük olarak takılan mühürler aynı zamanda ciddi bir arşiv oluşmasına da olanak sağladı.
Önceki Resimler için Tıklayınız
◼ Bedreddîn el Âynî'nin "İkdü'l Cümân" isimli eserinde bulunan II. Selim mührü.
Bedreddîn el Âynî kimdir?
Ebu's Sena künyesiyle tanınan alim. 15. yüzyılda yaşayan Âynî; fıkıh, tarih, hadis ve belagat alanlarında önemli bir alimdir. Ömrünün çoğunu devlet memuriyetinde geçiren Âynî, pek çok kıymeti eser kaleme alır.
İkdü'l Cümân
Bedreddîn el Âynî'nin en hacimli eseridir. Tarih kitabı olan "İkdü'l Cümân" yirmi cilde yakın bir hacme sahiptir.
◼ II. Selim'den sonra tahta çıkan III. Murad, doğu ve batı da seferler başlatır. Önemli bir şair olan III. Murad, Harameyn'in hizmetine özel ihtimam gösterir. Tarihe büyük ilgi duyan Sultan III. Murad dünyadaki milletlerin yaşantı ve tarihleri hakkında ciddi okumalar yapar.
Tercümesi
↪ Selim Han oğlu Murad. Her zman muzaffer.
◼ 14 yaşında tahta çıkıp 28 yaşında vefat eden I. Ahmed, III. Mehmed'in oğlu Sultan III. Murad'ın torunu idi. İyi bir eğitim alan I. Ahmed aynı zamanda büyük bir şair ve devlet işlerinde yetkili bir sima idi. Kanuni'den sonra devlet işleri ile bizzat ilgilenmeye başlayan ilk padişah olan Sultan I. Ahmed, gösterişten uzak bir kimse idi. İştişareye önem veren Sultan I. Ahmed döneminde iç karışıklıklar sona ererken Osmanlı Devleti doğu ve batı cephelerinde önemli zaferler kazanır.
Tercümesi
↪ Mehmed Han oğlu Ahmed Şah. Her zaman muzaffer.
◼ Eski bir Mushaf-ı şerifin içerisinde bulunan I. Ahmed mührü. Kur'an-ı Kerim'e karşı bir hürmet ifadesi olarak kullanılan mushaf kavramı geniş bir ibaredir. Osmanlı Sultanları meşhur hattatlara Kur'an-ı Kerim yazdırmak gibi önemli bir misyonu uzun yıllar boyunca ifa ederler.
Bahti mahlasıyla şiirler yazan I. Ahmed Divanı'ndan beyitler
◼ En kültürlü Osmanlı hükümdarlarından olan II. Osman henüz 13 yaşında tahta geçer ve dört sene kadar hüküm sürer. Farîsî mahlası ile şiirler de yazan Sultan Osman, Osmanlı Devleti'ndeki en büyük sıkıntı olarak gördüğü yeniçerilere karşı tedbirler alır. Ocağı ortadan kaldırmak isteyen Sultan, yeniçeriler tarafından tahttan indirilerek genç yaşta katledilir.
Tercümesi
↪ Ahmed Han oğlu Osman Şah. Her zaman muzaffer.