Osmanlı padişahlarının ölüm nedenleri
Osmanlı Devleti'nin altı yüz yıllık tarihinde devleti yöneten 36 padişahın her biri ayrı bir karakter ve mizaca sahipti. Devletin yönetimini üstlenen padişahlar, tahta geçtikleri dönemde karşılaştıkları olaylar ve yaptıkları icraatlar ile tarihte kendilerine yer buldular. Nasıl yaşadıkları kadar nasıl öldükleri de merak konusu olan Osmanlı sultanlarının ölüm nedenlerini sizler için araştırdık.
Önceki Resimler için Tıklayınız
II. Osman (1604-1622)
🔷 Osmanlı tarihinin en çok konuşulan dönemlerinden biri Genç Osman dönemi oldu. Dört yıl süren saltanatında genç Padişah devlet işleriyle yakından ilgilidir. Askeriyeyi yeniden yapılandırmak istemesi, reformcu biri oluşu duraklamış devlet görevlileri ve asker tarafından hoş karşılanmadı. Osmanlı tarihinin en feci olayı sayılan padişah katli gerçekleşti ve Padişah Yedikule Zindanları'nda vahşice öldürüldü.
🔷 Padişahın bu şekilde katledilmesinden II. Abdülhamid'in dahi çok etkilendiği söylenir. Osmanlı tarihinde Genç Osman şehit olarak anılır.
IV. Murad (1612-1640)
🔷 Kösem Sultan'ın oğlu Murad, saltanatının ilk yıllarında annesinin etkisi altındaki devlet adamlarının elinde olan yönetimi kendi eline almak için uğraştı. Revan'ı fethedip Tebriz'e giren padişah, "Bağdat Fatihi" olarak bilindi. Bu dönem alim, şair, tarihçi, hattat gibi çeşitli sahalarda fikir adamlarının yetiştiği bir devir olarak kabul edildi.
🔷 Revan Seferi sırasında başlayan kronik gut hastalığı ilerleyen IV. Murad, şiddetli bir baş ağrısı ve titremeyle yatağa düştü. Dönemin hekimlerinin tespitine göre bu hastalık sıtma idi. IV. Murad mezkur hastalığa yakalandıktan kısa süre sonra vefat etti.
Sultan İbrahim (1615-1648)
🔷 1640 yılında tahta çıkan padişahın sekiz yıl süren saltanatı Osmanlı'nın en çok tartışılan dönemlerinden biridir. Tarihçiler yönetiminde aldığı ani kararlar nedeniyle devlet yönetiminde başarısız olduğunu söyler.
🔷 Saray içi çekişmeler ve Venedik Savaşı'nın getirdiği sıkıntılar nedeniyle dönemin Şeyhülislam'ının fetvasıyla Sultan İbrahim tahttan indirildi. Sultanın idam edildiğine veya boğdurulduğuna dair rivayetler vardır. Ancak bazı kaynaklar ise Padişahın bu odada hastalanarak vefat ettiğini belirtir.
IV. Mehmet (1642-1693)
🔷 "Avcı" lakabıyla bilinen IV. Mehmet yedi yaşında iken Kösem Sultan, devlet adamları ve yeniçerilerin isteği ile tahta çıktı. Birçok isyanla uğraşan padişah, Tarhuncu Ahmet Paşa'yı sadaret makamına getirerek ekonomik reformlar gerçekleştirdi. Kanuni'den sonra Osmanlı tarihinde en uzun süre tahtta kalan sultan oldu.
🔷 Av merakı sebebiyle Edirne'deki sarayından pek çıkmayan padişah son dönemlerindeki başarısızlığı, Viyana Kuşatması'ndaki başarızlık ve devlet işlerine olan ilgisizliği sebebiyle tahttan indirildikten sonra Edirne Sarayı'na kapatıldı ve orada zatürreye kapıldıktan sonra vefat etti.
Tahtta en uzun kalan ikinci padişah: Sultan IV. Mehmed
II. Süleyman (1642-1691)
🔷 Yaklaşık kırk yıl kafes olarak adlandırılan odada tutulan II. Süleyman, IV. Mehmet'in başarısızlığı nedeniyle tahta çıkarıldı. Kendi adına İzmir'de bir cami inşa ettirdiği dönemi kısa sürdü.
🔷 İstiska hastalığına yakalanan padişahın vücudu iyice şişti ve tedaviden ümit kesildi. Üç yıl süren saltanatı 1691 yılında mezkur hastalıktan ötürür vefat etmesiyle son bulur.