Osmanlı sultanlarının 10 önemli sikkesi
Sikkelerin ekonomik bir meta oluşlarının ötesinde, ait oldukları dönemin ''gazetesi'' olma özelliğini taşıdığını biliyor muydunuz? Ya da Kanuni Sultan Süleyman döneminde darp edilen Osmanlı sikkelerinin, Osmanlı nümismatiği ile ilgili araştırmalarda çok önemli bir yer tuttuğunu? Osmanlı'nın ekonomik durumunun yanında mimarisi, sosyal ve kültürel yapısı hakkında bilgi edinmenizi sağlayacak 10 sikkeyi sizler için derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Bu sikkelere ''Şahi'' ismi verilmiştir. Kendisinden sonra Topkapı Sarayı'ndaki Hazine bölümü, Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar daima onun mührüyle açılıp kapatılmıştır. Suriye ve Mısır'ın fethinden itibaren Hicaz'daki kutsal toprakların da hamisi olan Yavuz Sultan Selim, bu nedenle bazı sikkelerinde iki kutsal kentin hadimi, hizmetçisi anlamına gelen ''Hadim ül Haremeyn'üş şerefeyn'' ibaresini de kullanmıştır. I. Selim İstanbul dışında Mısır, Bitlis, Siirt, Amid, Müküs, Musul darphaneleri başta olmak üzere muhtelif darphanelerde adına para bastırmıştır.
Sikkenin ön yüzünde ''Darib un nadri sahib ül izzi ve'n nasri fil berri ve'l bahri'' arka yüzünden ise ''Sultan Selim Şah bin Bayezid Han azze nasrahu duribe fi Kostantiniye sene 918'' ifadeleri yer almaktadır.
Günümüz Türkçesi ile: Bu altını darp ettiren karada ve denizde izzet ve yardım, zafer sahibi Bayezid Han oğlu Sultan Selim Allah'ın yardımıyla aziz olsun. Kostantiniyye'de 918 senesinde darp edildi.
Fatih Sultan Mehmed'in ardından Kostantiniyye'de Osmanlı tahtına geçen ve ikinci Osmanlı sultanı olan II. Bayezid Han çok iyi bir eğitim almıştır. Tahta çaktığında Osmanlı âdeti üzerine askere cülus bahşişini bolca dağıtmıştır. Ayrıca yeniçeri maaşlarına da artış getirerek orduyu yanına alan sultan, babası Fatih Sultan Mehmed'in darp ettirdiği mangır, akçe tipinde sikkeler kestirmiştir. II. Bayezid hem kendi adına basılan paralardan hem de ganimet ve vergi olarak alınana altınlardan yüklü harcamamalar yapmak zorunda kalmıştır.
Sultan II. Bayezid'in sikkeleri, tahta çıktığında ilk yıllarda kardeşi Cem Sultan'ın da Bursa'da kendi adına hutbe okutup sikke bastırmasıyla bir rakiple karşılaşır. Altın sikke bastıracak gücü olmayan Cem Sultan, ağırlığı bir gram bile gelmeyen, gümüşten akçe tipinde sikke bastırmış olsa da, sikke bastırmak hükümdarlık anlamına geldiğinde bu durum II. Bayezid için yeterli bir tehdit sayılmaktaydı. Kardeşi Cem'i yenerek kaçmaya zorlayan Sultan II. Bayezid, Cem Sultan'ın bastırdığı sikkeleri de toplatıp imha ettirmiştir.
Sikkenin ön yüzünde ''Sultan ül berreyn ve hakan ül Bahreyn es sultan ibn üs sultan'' arka yüzünde ise ''Sultan Bayezid bin Mehmed Han azze asrahu duribe fi Kostantiniyye sene 886'' ifadeleri yer almaktadır.
Günümüz Türkçesi ile: İki karanın sultanı ve iki denizin hakanı sultan oğlu sultan Mehmed Han oğlu Sultan Bayezid Allah'ın yardımıyla aziz olsun. Kostantiniyye'de 886 senesinde darp edildi.