Osmanlı'da Ramazan geceleri
Tüm İslam aleminde büyük bir neşe içinde karşılanan mübarek Ramazan ayı, Müslüman toplumlarda muhtelif kültürler oluşmasına vesile olmuştu. Osmanlılar Şehr-i Ramazan'ın gündüzünü oruç ve ibadetlerle gecelerini ise teravihten sonra olmak kaydıyla kültürel faaliyetlerle geçirirlerdi. Tüm şehrin sahur vaktine kadar aydınlık dolduğu Ramazan geceleri, toplumsal bütünleşmenin sağlandığı önemli amillerdendi.
Giriş Tarihi: 29.03.2023
17:23
Güncelleme Tarihi: 17.03.2024
12:45
Sesli dinlemek için tıklayınız.
◾ İslam medeniyetinin zirve noktalarından biri olarak kabul edilen Osmanlılar döneminde Ramazan-ı Şerif hem manevi olarak en üst düzeyde yaşatılır hem de maddi olarak ciddi bir hazırlık yapılırdı.
◾ Osmanlı idaresi ve toplumu günler öncesinden Ramazan-ı Şerif 'e tam manasıyla hazırlanır, manevi hayatın yanında toplumsal bütünlük için çeşitli faaliyetler düzenlenir.
(X) Ramazan'dan An'lar
◾ Osmanlı'da Ramazan ayının gündüzleri oruç ve mukabele gibi dini vecibelerle geçerken geceleri farklı bir havaya sahiptir. Zamanla Şehr-i Ramazan Osmanlılar için gece faaliyet ve gezmelerinin yapıldığı bir zaman dilimi haline gelmiştir.
◾ Bilhassa İstanbul'da teravih namazı ndan sonra başlayan Ramazan geceleri; Karagöz ve Hacivat Oyunu, Orta Oyunu, Meddah, Şehzadebaşı - Direklerarası, Ramazan Piyasası ve Ramazan kahveleri başta olmak üzere çeşitli etkinliklerle ihya edilirdi.
Karagöz ve Hacivat Oyunu
◾ "Hayal-i Zıll" (hayal gölgesi) adıyla da bilinen Karagöz ve Hacivat Oyunu , kültürümüzün en önemli ögelerinden birisidir. Çubuk la oynatılan karakterlerin biribirinden güzel hikayeleri asırlarca milletimizin hafızasında yer etmiştir.
◾ Şeyh Küşteri tarafından sergilendikten sonra Anadolu sathında çokça sevilen oyun, fetihler yoluyla Avrupa'da da yayılarak geniş bir izleyici kitlesi ne kavuşur.
◾ Karagöz oynatıcıları on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif 'e özel her güne ayrı oyun hazırlardı. Ramazan ayı boyunca Memalik-i Osmaniye üzerinde Karagöz ve Hacivat'ın hikayeleri anlatılır.
(X) Ramazan'ın vazgeçilmez sahur eğlencesi
Orta Oyunu
◾ Dekorun olmadığı, halk önünde çokça oyuncuyla icra edilen müzikli Türk tiyatrosu olarak bilinen Orta Oyunu, Ramazan gecelerinin vazgeçilmezleri nden birisidir.
◾ Sultan Abdulaziz döneminde halk arasında yaygınlaşan bu oyun; Kol Oyunu, Zuhuri Kolu, Meydan Oyunu, Meydan-ı Sühan, Zuhuri gibi farklı isimlerle de anılır.
(X) Orta oyununun son temsilcisi
Meddah
◾ Tek kişilik bir gösteri olan "meddah ",Osmanlı'da önemli bir kültürel öge ydi. Bilhassa Ramazan aylarında daha da ilgiyle takip edilen meddahlık kahvehaneler de icra edilirdi.
◾ Ramazan aylarının gecelerinde halka açık kahveler ve eğlence yerlerinde icra edilen meddahlık gösterisi özellikle çocuklar için büyük bir şenliği ifade eder.
◾ Çok yönlü, entelektüel insanlar olan meddahlar; halkın sıkıntılarını, dönem şartlarını ve toplumsal meseleleri sahneden dile getirerek bir nevi insanların sesi olmuşlardır.
(X) Meddahlığın serüveni