Osmanlı’da telgraf eğitimi veren kurumlar
19. asrın başlarında icat edilen telgraf, haberleşme sahasında hızlı bir değişimi de beraberinde getirdi. Telgrafın icadı haberleşme teknolojisine atılan en önemli adım ve gelecekteki gerçekleşecek ileri teknolojinin de habercisi oldu. Peki, bu gelişmeleri yakından takip ederek ülkesine transfer eden Osmanlı'nın telgraf eğitimi verdiği kurumlar nerelerdi?
Türkçe haberleşme ilk kez Mustafa Efendi ile gerçekleştirilmişti. Türkçe, haberleşme gerçekleştikten sonra telgraf memurlarına duyulan ihtiyaç da arttı. 1856'ya kadar İstanbul Telgrafhanesi'nde stajyer yetiştirilerek çözümlenen memur ihtiyacı, daha sonrasında bu kurumun tek başına yeterli olmadığı ve daha geniş istihdam alanlarının açılmasına dair bir fikri de beraberinde getirdi.
Stajyerlik usulüne göre, telgraf stajyerlerinin yaşı 18 ila 30 arasında olacaktı. Okuyup yazma, hesap ilmine yatkınlık gibi şartlarla stajyerliğe kabul edilen kişilerin, ayrıca dürüstlüklerine dair iki saygın kişinin referanslığını da ihtiyacı vardı. İstanbul Telgrafhanesi'ne alınan stajyerlerin sayısı ise 12 ile sınırlıydı.
Stajyerler şayet eğitim sonunda başarılı olurlarsa, telgraf müdürlüğünün şahitliğinde istihdam hakkı kazanarak maaş alıyorlardı.