Osmanlı'nın ilk yönetim merkezi: Bey Sarayı
Bey Sarayı, üç kıta ve yedi iklime yayılan imparatorluğun mihenk noktasıydı. Devlet yönetiminin merkezi olan bu tarihi yapı, Osmanlı'nın ilk sarayıydı. Tüm kritik kararlar, devletin kalbinin attığı bu yerde alınırdı. Padişahların çalışma mekanı olduğu gibi Molla Fenari, Süleyman Çelebi, Emir Sultan ve Üftade Hazretleri gibi dönemin önemli âlimlerinin de bizatihi bulunduğu mekanlardan biriydi. Altı sultana ev sahipliği yapan Bey Sarayı hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
150 x 110 metre ölçülerinde dikdörtgen plânlı bir ana bina, bir sancak burcu, cephanelik, yuvarlak bir havuz ve etrafını çevreleyen bahçelerden meydana gelmekteydi.
📌Bursa Bey Sarayı'nda Orhan Gazi'yi ziyaret eden Seyyid Kâsım el-Bağdâdî, saray hakkında önemli ipuçları verir:
"(Sultan Orhan) kendisine geliş haberim ulaşınca saltanat tahtından ileri atılıp hemen beni karşıladı; ecdadımın hakkına riayet için bana izzet ü ikramda bulundu. Saltanat sarayının avlusunda karşılaştık, baş ve el ile kimimiz kimimizle selâmlaştık. Beraberce saltanat tahtının bulunduğu yere doğru yürüdük. Bana: 'Buyurun, ona çıkın!' dedi. …Sultan Orhan saltanat divanında tek başına bulunuyordu. Bu esnada Vezirü'l-aʿzam İbrahim Paşa ve Şeyhü'l-İslam ise kapının arkasında, ayakta duruyorlardı."
Bu ifadelerden sarayda sultanın bir taht odası olduğu anlaşılır.
📌1861 yılında Suphi Bey başkanlığındaki kurul, Bursa haritası çalışmaları yapılırken on yedi kuleli bir güvenlik duvarıyla çevrilen sarayın ve çevre duvarının bazı bölümleriyle temellerinin planını çıkardı.
📌 1855 depreminden sonra sarayla mescidin ayakta kalan son kalıntılarının tamamen tahrip olduğu düşünülür.