Osmanlı'nın son incisi Yıldız Sarayı
Osmanlı tarihinde önemli olaylara şahitlik eden, Sultan III. Selim'in inşa ettirdiği, Sultan II. Mahmud, Abdülmecid, Abdülaziz ve nihayet II. Abdülhamid'in eklediği yapılarla büyük bir kompleks haline getirdiği Yıldız Sarayı Osmanlı Dveleti'nin son sarayıdır. 2018'de restorasyona giren yapı 19 Temmuz Cuma günü açılacak ve ilk ziyaretçilerini 20 Temmuz Cumartesi günü kabul edecek. "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" başta olmak üzere pek çok bölüm ilk defa ziyarete açılacak.
◾ Bugün Yıldız Parkı olarak bilinen bölge Yıldız Sarayı'nın bahçesidir. Koltuk Kapısı, Vâlide Sultan Kapısı, Saltanat Kapısı, Mecidiye Kapısı sarayın dört ana kapısıdır.
◾ Saray içindeki yapılar, bahçeler başta olmak üzere her detay büyük bir sanat ve zevk ürünü olarak neşet etmiştir. Ne var ki 1909'da gerçekleşen 31 Mart Vakası'nı takiben Selanik'ten gelen Hareket ordusu sarayı işgal etmiş ve yağmalamıştır.
◾ 6 yıllık geniş restorasyon çalışmalarının ardından 19 Temmuz Cuma günü tekrar kapılarını açacak olan saray, Osmanlı tarihinde şahitlikleriyle de öne çıkıyor.
◾ Bu şahitliklerin ziyaretçiler tarafından görülebilmesi maksadıyla "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" başta olmak üzere birçok yapı, tarihinde ilk kez herkese açılacak.
◾ "Limonluk", "Hamam", "III. Selim Çeşmesi", "Ada Köşkü" ve "Cihannüma Köşkü" de ilk defa ziyarete açılacak Yıldız Sarayı bölümleri içinde yer alıyor.
◾ Sultan II. Abdülhamid'in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler, onunla özdeşleşen, Avrupa ve Orta Doğu'nun en büyüklerinden olma özelliği taşıyan kütüphane ziyaretçilerle buluşacak.
◾ Yıldız Sarayı'nda ayrıca daha evvel yayınlanmamış olan Yıldız Albümleri'nden seçilen fotoğraflar da ilk defa kamuoyu ile paylaşılacak.
◾ Kütüphane kısmında askeriyeden coğrafyaya, felsefeden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser gün yüzüne çıkarıldı.
◾ Yıldız Sarayı'nda ilk defa görülecek yazma eserler arasında "Muhibbi" mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman'a ait divan da mevcut.
◾ Matrakçı Nasuh'un, Kanuni'nin Irak seferini anlattığı kitap, Katip Çelebi'nin "Cihannüma"sı ve ünlü hattatlara ait Kur'an-ı Kerim örnekleri de saray bünyesinde yer alıyor.