Osmanlı'nın zırhsız birliği: Azaplar
Osmanlı askeri sınıfının önemli gruplarından biri olan Azaplar, fetihlerde hem savaşır hem de lağımcı ocağına destek olurlardı. Hızlı hareket edebilmek için zırh kullanmayan bu sınıf, manevra kabiliyeti ile düşman karşısında devlete büyük avantaj sağlardı. Osmanlı'nın zırh kullanmayan askerleri olan azapları araştırdık.
Önceki Resimler için Tıklayınız
➡ Osmanlılar da halihazırda var olan ve eşsiz bir şekilde işleyen bu birliği askeri düzenlerine ekleyerek cihan hakimiyeti yolunda güçlerine güç kattılar.
➡ Osmanlı askeri sisteminde öncelikli olarak iki tür azap grubu bulunuyordu. Bunlar yaya ve deniz azapları idi. Zamanla üçüncü sınıf olarak kale azapları da eklendi.
Osmanlı orduları sefere nasıl çıkarlardı?
➡ Savaş sırasında ordunun ön saflarında bulunan azaplar, yeniçeri askerlerinin önünde büyük bir şevkle savaşır, düşmanın direncini kırardı.
➡ Azaplar aynı zamanda ihtiyaç duyulduğu takdirde ordunun iaşe ve lojistik ihtiyaçları için hizmet bölüklerine yardım ederek akışı hızlandırırlardı.
➡ 29 Mayıs 1453'de gerçekleşen İstanbul'un fethinde de 15.000 kadar azap hazır bulunmuştu. Bazı kaynaklarda fetih sırasında azapların büyük cesaret gösterdiği zikredilir.
➡ Fetih sırasında lağımcılara destek olan azaplar böylece hem fetih esnasında hem de arka planda önemli başarılara imza atarak yararlılık gösterdiler.
Azap çağırmak deyimi
➡ Osmanlı Devleti bu çok yararlı birliğin eksiklerini gidermek için zaman zaman bu teşkilata ilavelerde bulunurdu. Bu da ortaya "azap çağırmak" deyimini çıkardı.
➡ Bu yöntem ile Anadolu'dan fiziken elverişli, zeki, akıllı gençler bir kefil vesilesiyle azap askeri olarak yetiştirilmek üzere birliklere dahil edilirlerdi.
➡ Azap seçiminde otuz evden bir erkek alınmasına dikkat edilirdi. Böylece toplumsal katkı ve birliktelik gözetilirdi. Azapların ücretlerini sancaklardaki görevliler temin ederdi.
➡ Savaş boyunca vergi ödemeyen azaplar, barış zamanlarında maaşlarından Osmanlı Devleti'ne vergi öderlerdi. Bu askeri birlik zırhsız olması ve başına giydiği kırmızı börk ile tanınırdı.