Sarayın bilinmeyen ressamı: Sultan Abdülaziz
Kendinden önceki Osmanlı padişahları gibi sanata destek veren Sultan Abdülaziz, musiki ve hat sanatıyla uğraşmasının yanı sıra resimle de yakından ilgiliydi. Sarayda görevlendirdiği yabancı ressamlarla yakından ilgilenen Sultan Abdülaziz, yapılmasını istediği kompozisyonların eskizlerini bizzat kendisi çizerdi. İmzasız 12 ünlü tablonun Sultan Abdülaziz'in eskizlerinden çıktığı nasıl anlaşıldı?
Giriş Tarihi: 09.11.2018
18:10
Güncelleme Tarihi: 09.11.2018
18:39
Yedi cihana hükmetmiş Osmanlı İmparatorluğunun liderleriydi onlar. Devlet-i Aliyye'yi yönetmenin, İslam dünyasının sancağını taşımanın yanında her sultanın kendine özgü yetenekleri ve zevkleri vardı.
Kimi yürekleri titreten şiirler yazmaya, kimi göz kamaştıran mücevherler tasarlamaya, kimi musikiye, kimi de bahçıvanlığa merak salmıştı.
Hem yaşamı, hem de sır dolu ölümü ile Osmanlı'nın 32'inci sultanı Sultan Abdülaziz'in ise resme karşı büyük bir yeteneği vardı.
"Sultan'ın sır ölümü: İntihar mı, cinayet mi?" adlı haberimizi okumak için tıklayın.
Sanata olan ilgi ve yeteneği ile tanınan Sultan II. Mahmut ve Pertevniyal Sultan'ın çocuğu olan Sultan Abdülaziz, 8 Şubat 1830'da dünyaya geldi.
Daha şehzadeliği döneminde Qués ve Schranz gibi sanatçılardan resim dersleri aldı.
Abdülaziz, resim sanatına duyduğu ilgi ve yeteneği ile sarayda yeni bir oluşumun da kurucusu oldu. Maiyetinde ressamlar çalıştıran Osmanlı Sultanı, saray koleksiyonu için yurt dışından da eserler satın aldırdı.
AVRUPA’YA RESMİ ZİYARET GERÇEKLEŞTİREN İLK SULTAN
Bir Batı sanatı olan resme ve heykele ilgisi olması sebebiyle "yüzü Batı'ya dönük" olarak bilinen Sultan Abdülaziz, aynı zamanda Osmanlı sultanları arasında Avrupa'ya ilk resmi ziyareti gerçekleştiren padişahtı.
1867 yılında Paris, Londra ve Viyana'yı ziyaret eden Sultan, III. Napolyon'un davetine icabet ederek Paris'te açılan büyük bir sanat sergisine katıldı.
Abdülaziz, Paris'teki sergide ilk olarak Türk pavyonunu ziyaret etti. Sultan Abdülaziz'in ziyaret ettiği Türk pavyonunda, o dönem Paris'te resim eğitimi gören Şeker Ahmet Paşa'nın çizdiği karakalem Abdülaziz portresi de sergileniyordu. Bu sergi, Şeker Ahmet'in "ilk Türk saray ressamı" olmasının da önünü açmıştı.
"Osmanlı Sanatında yenilik rüzgârı: Tarihimizin ilk resim sergisi" adlı haberimizi okumak için tıklayın.
OSMANLI’NIN SANATKÂR SULTANI: ABDÜLAZİZ
Bestekârlığının yanında hat sanatına olan yatkınlığı ile bilinen, resim yeteneğine sahip Sultan Abdülaziz'de görülen sanat eğilimi, Osmanlı sultanları için adeta bir aile geleneğiydi.
Geleneksel sanatlar için "altın çağ" olarak nitelendirilen Kanuni Sultan Süleyman döneminden itibaren şehzadelerin bir sanat ve zanaat öğrenmeleri gelenek halini almıştı.
SANAT VE ZANAAT EĞİTİMİ ŞEHZADELER İÇİN GELENEKTİ
Şehzadeler kendileri için tayin edilen lala gözetiminde askeri ve fenni ilimlerde kendilerini geliştirirken, işinin ehli bir sanatkâr tarafından da sanat alanında eğitilirlerdi.
Kanuni kuyumcu, II. Bayezid icazetli bir hattattı. II. Murat hattat, I. Selim kuyumcu, II. Mahmud ve Abdülmecid de dönemlerinin en iyi hattatları arasındaydı.