Arama

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

Türkler, kazandıkları büyük savaşların birçoğunda, fizikî güçlerinin yanı sıra, iyi bir iç teşkilâtlanma ve disiplin gerektiren oldukça farklı savaş taktikleri uygulamışlardı. Diğer devletlere "düzensiz ve telaşlı" gibi görünen bu akıcılık, Türk ordusunun en önemli kabiliyetiydi. İşte Türklerin en çok bilinen ve tüm dünyada Türklerle özdeşmiş "hilâl taktiği"nin de içinde olduğu 10 savaş taktiği…

Selçuklular tarih sahnesine çıktıkları ilk andan itibaren savaşçı özellikleriyle dikkatleri üzerlerine topladılar. Hatta onları, iktidarları için tehlikeli bulan Karahanlı kağanları ve Gazneli sultanları adım adım izleyerek bölgelerinden uzaklaştırmaya çalışmışlardı. Bizans imparatorları da Anadolu yarımadasına gelen Selçuk Bey'in torunlarını tehlikeli görmüş, İran'ın doğusuna sürmek istemişlerdi. Ancak atları üzerinde hafif silâhlarla düşmana, "çok kısa yağıp büyük tahribata neden olan dolu yağışı" gibi saldıran Anadolu'nun bu yeni sakinlerine karşı hiçbir varlık gösteremediler.

Eğer Selçuklular savaş sanatında bu kadar mahir olmasalardı, dönemin süper gücü olan devletler karşısında tutunamazlardı. En müşkül şartlarda bile uygulayacakları pratik savaş planları vardı. Bu bakımdan onları yenmek hiç de kolay olmuyordu.

İşte bu büyük devletin Ortadoğu ve Anadolu'da yaklaşık 3 asır boyunca ayakta kalmasında etkili olan, zekâ, tecrübe ve cesaret mahsulü 10 savaş taktiği:

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

1 - SAHTE RİC'AT (KAÇIYORMUŞ GİBİ YAPMAK)

Türklerin en çok kullandıkları savaş taktiği "sahte ric'at"tir. Önceden bir kısım kuvvetler düz ve geniş ovaların etrafındaki yüksek tepelere gizleniyor, düşmana az sayıdaki birlikle saldırıp bozguna uğranmış havası veriliyordu.

Aniden kaçan Türk ordusu, kendisini takip eden düşmanı merkezinden ve ağırlıklarından uzaklaştırarak gizlenen kuvvetlerin yanına çekiliyordu. Böylece düşman pusuya düşürülüyor, çember içine alınarak yok ediliyordu.

Bu taktik Türklere has bir savaş hilesi olup dünya tarihinde bunu Türklerden daha iyi uygulayan bir millet olmamıştır.

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

2 - DAĞ VE TEPELERİN ÜZERİNDEN DÜŞMANI İZLEMEK

Selçuklular düşman ordularını yüksek dağ ve tepelerden, bazen gizlice, bazen de kendilerini düşmana göstererek takip ederlerdi. Miryokefalon Savaşı öncesinde Sultan II. Kılıç Arslan da yüksek bir dağa çıkmış, sürekli yer değiştirerek düşmanı tepelerden takip etmişti.

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

3 - SU KAYNAKLARINI KULLANILAMAZ HALE GETİRMEK; TARLA, MERA VE EKİNLERİ YAKMAK

1101'de Akitanyalı Fransızlar ve Bavyeralı Almanlardan oluşan 3. Haçlı Ordusu, I. Kılıç Arslan'ın Nevers Kontu ile savaştığı sırada, Akşehir yakınlarında Selçuklu topraklarına girdi. Sayıları yüz binleri bulan bu ordunun gelişinden, henüz ülke topraklarına girmeden haberdar olan Kılıç Arslan, onları yürüyüşleri sırasında yıpratacaktı. Geçecekleri bölgedeki kuyu, sarnıç ve kaynakları kullanılmaz hale getirdi. Yol boyunca uzanan tarlalardaki olgun tahılı yaktırdı.

Ayrıca, ordunun yolu üzerindeki yerleşim yerlerini boşalttırdı. Halk her türlü yiyecek maddesini yanına alarak dağlara çekildi. Sultan II. Kılıç Arslan ise bu taktiği Miryokefalon Savaşı öncesinde uygulayacaktı. Bizans ordusunun geçeceği yerlerdeki yenebilecek her şeyi yaktırdı. Sultanın su kuyuları ve membalara insan ve hayvan leşi attırarak kullanılamaz hale getirdiğini II. Kılıç Arslan'ın muasırı Süryani Patrik Mikhail'in yazdıklarından biliyoruz.

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

4 - DÜŞMAN ORDUSUNDAKİ SOYDAŞLARINI KENDİ TARAFLARINA ÇAĞIRMAK

Hava karardığı için savaşa ara verildiği zamanlarda, Bizans ordusunda paralı asker olarak görev yapan ve çoğu Hıristiyan olan Türklere yüksek sesle bağırarak onları kendi taraflarına geçmeleri konusunda uyarıyorlardı.

Savaşa dörtnala koşan ordu: Selçukluların 10 savaş taktiği!

5 - ÖLDÜRÜLEN DÜŞMANIN KELLESİNİ SIRIK UCUNA ASIP DOLAŞTIRMAK

Öldürdükleri önemli kumandan ve şahsiyetlerin kellesini bir sırık ucuna geçirerek düşman ordusunun göreceği bir yükseklikte havaya doğru kaldırarak onların kazanma azimlerini ve dirençlerini kırmaya çalışırlardı.

Örneğin, Miryokefalon Savaşı sürerken Selçuklular, önceden öldürdükleri Bizans İmparatoru Manuel'in yeğeni Andronikos Vatatzes'in kellesini bir mızrağın ucunda takılı olarak Bizans ordusuna göstermiş; bu manzara karşısında Bizans askeri, büyük bir hayal kırıklığına uğramıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN