Shakespeare’in Osmanlı’ya karşı savaşan komutanı!
Othello, William Shakespeare'in yazdığı trajedilerden biri olmasının yanı sıra oyunun da baş erkek kahramanıdır. Mağripli bir komutan ile Venedikli bir kızın aşklarının trajediye dönüşen hikayesini anlatır. Aslında Othello, Türklerle savaşan Venedik koloni ordusunun komutanıdır. Osmanlı'ya karşı Kıbrıs'ı korumakla görevlendirilmiştir! İşte Shakespeare'in Osmanlı'ya karşı savaşan komutanı ve eserin arka planındaki detaylar...
Othello, 1930'lu ve 1940'lı yıllarda Türkiye'de taşra şehir ve kasabalarında gezgin çadır ve halk tiyatrolarında yaygın olarak Arabın İntikamı adıyla temsil edilmiştir. Darülbedayi'nin ilk öğrencilerinden biri, Kâmil Rıza, öteki adıyla Othello Kâmil, yıllar boyunca gezici kumpanyasıyla Anadolu'yu dolaşıp Othello oynamıştır.
Shakespeare'in tiyatro yapıtlarının Osmanlı'daki ilk çevirmenleri Kütahyalı Hasan Bedrettin Paşa ile arkadaşı Manastırlı Mehmet Rıfat'tır.
Othello kaynağını Giovanni Battista Giraldi Cinthio'nun, 100 tane masalın bir araya gelmesinden oluşan Boccacio'nun Decameron tarzındaki bir eseri olan "Gli Hecatommithi"'daki (1565) "Un Capitano Moro" masalından alır. Hamlet'ten hemen sonra yazılmış bir tragedyadır.
Othello'nun konusu, yıllarca Venedik devletinin hizmetinde savaşmış, Mağripli bir komutan ile Venedikli bir kızın aşklarının trajediye dönüşen hikayesini anlatır.
Oyun dört ana karakter etrafında döner: Othello, karısı Desdemona, muhafız komutanı Cassio ve güvendiği akıl hocası Iago. Othello Kıbrıs'taki Venedik koloni ordusunun Osmanlılarla savaştığı dönemde saygı duyulan Mağrip kökenli bir komutandır. Halk ve ileri gelenler tarafından çok sevilen bu komutan Desdemona'ya âşık olur.
Şehrin ileri gelenlerinden birinin kızı olan Desdemona da Othello'yu sevmektedir. Önceleri saygı duyulan Othello'nun arkasından bu Mağribi beyaz evliliği sonucu birçok dedikodu çıkar. Her şeye rağmen evlenen Othello ve Desdemona'nın mutlulukları halkın dedikoduları ve Iago'nun kötülükleriyle bir trajediye döner.