Sulara gömülen devlet: Venedik
Dünya tarihi pek çok devletin varlığına şahitlik etmiştir. İbn Haldun'un "devlet de insanlar gibi doğar, büyür, gelişir ve ölürler" dediği gibi tarihe gömülen pek çok devlet vardır. Kimi devlet günümüzde eserleriyle yaşamaya devam ederken kimi devletin adı sadece tarih sayfalarında kalmıştır. Venedik Devleti bu örneklerden biridir. Kalıcılık sağlayamayan büyük deniz devleti, bin yılı bulan varlığının ardından kaybolur. Osmanlı gibi büyük devletlerle yakın ilişkilerde bulunur ve su üzerinde yaşar. Akdeniz ve Karadeniz'in hakimi bu devlete ise ilginç bir isim son verir.
Önceki Resimler için Tıklayınız
🛳 Venedik Tersanesi
⚓ Venedik'in en önemli tarihi alanlarından biri olan bu tersane, savaş gemilerinin yapılma ve toplanma yeridir. Tersanede üretilen savaş gemileri tarih boyunca Venediklilerin en önemli aracı olur. On altıncı yüzyılda on altı bin kişiden fazla insanın burada çalıştığı ve neredeyse günde bir adet gemi inşa edildiği rivayet edilir.
⚓ Kanallarla dolu olan doğa harikası Venedik'in kanal kenarlarına zaman içerisinde saraylar inşa edilir. Bu saraylardan en meşhuru "Ca'd'Oro" adındaki yapıdır.
⚓ 1430 yılında Contarini ailesi için inşa edilen saray, Venedik Gotik stilinde yapılmış bir yapı olarak göze çarpar.
⚓ UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bu meşhur saray, Venedik Devleti'nin 700 yıldan fazla iktidar merkezi ve resmi konutu olarak kullanılır.
⚓ İlk olarak ahşap bir saray olarak inşa edilen yapı, yüzyıllar içinde yangınlar, işgaller görür. Kompleksin içerisinde Dükün Sarayı, hükümet binası ve mahkeme bulunur.
🔸 Dük ne demek?
Batı ülkelerinde prensten sonra gelen en yüksek soyluluk unvanı.
🔶 Dünyaca ünlü Osmanlı haritacısı ve denizcisi Pîrî Reis, Kitâb-ı Bahriyye adlı eserinde Venedik şehrini gösteren bir haritaya yer verir.
🔸 Piri Reis kimdir?
1470 yılında Gelibolu'da doğan ünlü haritacı, Venedik'e ait kale ve sahiller başta olmak üzere bütün Akdeniz'de korsanlık yaptıktan sonra devlet hizmetine girdi. Yaptığı pek çok sefer ile birlikte haritalar çizen Piri Reis, Kitâb-ı Bahriyye adlı eseri ile denizcilerin rehberi olmuştur.
🔺 1797 yılında Napolyon'un çıktığı seferlerden biri de Venedik'e idi. 1000 yıldan fazla bir süre ayakta kalan Venedik, bu saldırı sonrası artık bağımsız bir devlet olma özelliğini yitirdi.
🔺 Venedik zaman içinde gerçekleşen savaşlardan dolayı XIX. yüzyılda Avusturya İmparatorluğu'nun, 1866 yılında İtalya Krallığı'nın bir parçası haline geldi.
🔸 Napolyon Savaşları
Monarşiye karşı fikirlerin ve siyasal etkinliklerin Avrupa'nın bütününe yayılmasını engellemeye çalışan Fransa dışındaki devletlerin oluşturduğu Koalisyon güçleriyle Fransız Devrim Orduları arasında Napolyon'un siyasi ve askeri liderliği altında sürmüş çatışmalardır. Tarihe "Napolyon Savaşları" olarak geçen bu seferlerde İmparator, Fransa'da yaşanan devrim sonrası pek çok yere sefer düzenler. Bu savaşlar tarihin gördüğü en büyük savşlardandır. Mısır, Rusya ve İtalya seferleri de tarihin kırılma noktalarını oluşturmuştur.