Sultan Abdülhamid’in arşivinden fotoğraflarla Darülaceze
Sosyal yardımlaşma, Osmanlı döneminde zirveye ulaşarak Anadolu topraklarının her karışında kendisini gösterdi. Devlet, yaşanan her türlü zorluğa karşı tüm imkanlarını seferber etti. Bunun en güzel örneklerinden biri de Darülaceze'ydi. Kadın-erkek, yoksul, sakat ve kimsesiz çocukları korumak için Sultan Abdülhamid tarafından yaptırılarak hizmete sunulan Darülaceze'nin temeli, 7 Kasım 1892 tarihinde Kâğıthane'de atıldı. Gelin, Darülaceze'nin tarihi serüvenine Sultan Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflarla daha yakından bakalım.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Darülaceze bahçesinde sütun-ı mefharet
◾ Kadın-erkek, yoksul, sakat ve kimsesiz çocukları korumak için, Sultan Abdülhamid devrinde yaptırılarak hizmete sunulan Dârülaceze'nin temeli, 7 Kasım 1892 tarihinde Kâğıthane'de atıldı. Devrin sadrazamı Halil Rifat Paşa, Dârülaceze'nin yapılmasına önderlik etti.
Marangozhanenin oymacılar şubesi
◾ Darülaceze'nin kuruluş serüveni 1877'teki Osmanlı-Rus Savaşı'na kadar uzanır. 19. yüzyıl devlet için oldukça sancılı yıllardır. Devlet-i aliyyede patlak veren isyanlar, savaşlar neticesinde payitahta yüzbinlerce göçmen geldi.
Darülaceze'nin hastanesinde bir koğuş
◾ İstanbul'daki dilencileri, sokaklarda başıboş gezen kimsesiz çocukları, cami avlusunda yatan kimsesiz muhtaçları bir araya toplayıp ıslah ederek sanat sahibi yapmak, kimsesizlerin son ömürlerini huzur içinde yaşamalarını sağlamak maksadıyla Sultan II. Abdülhamid Han, bir darülaceze kurulmasını buyurdu.
◾ Oluşturulan komisyonun araştırmaları neticesinde kurumun Okmeydanı'nda inşa edilebileceği ve 72.000 lira mal olabileceği Sultan Abdülhamid'e arz edildi.
Darülaceze'nin cami-i şerifi
◾ 30 Mart 1890 (H. 8 Ş 1307) tarihinde çıkan irade şöyleydi: "Geçimini sağlamak için sokaklarda dilenmekte olan ve kimsesiz bulunan çocuklarla, hasta ve sakat, erkek ve kadınların dilenme zilletinden ve aşağılanmasından kurtarılarak vücutlarının dayanabileceği ve yapabileceği ölçüde çalışarak kendi işleriyle geçinebilmelerini sağlamak ve bunlardan işe güce yaramayanların da beslenip barındırılması ve kimsesiz çocukların eğitim ve terbiyesi için bir yer ayrılması ve bunun için de İstanbul'un ne tarafında, ne plan ve resimle ve ne büyüklükte bina yapmak ve tahsisat olarak nerelerden ne miktar şey ayırıp vermek lazım geleceği ve sair teferruatı Şuray-ı Devlet'çe hemen konuşularak ve o konuda süratle bir nizamname yazılarak arz edilmesi irade buyrulmuştur."