Sultan Abdülhamid'in arşivinden Osmanlı fotoğrafları
Sultan Abdülhamid'in Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu 19. yüzyılın en büyük görsel arşivi olarak bilinir. Tarihe ışık tutan bu arşivde 36 binden fazla fotoğraf yer alıyor. II. Abdülhamid'in bu koleksiyonu sayesinde Osmanlı dönemine ait camiler, resmi binalar, meydanlar, külliyeler, köprüler, kervansaraylar, mektepler, hastaneler ve yollar bu fotoğraflarla kayıt altına alındı. Dönemin en büyük fotoğraf ustalarının imzaları olan Sultan Abdülhamid'in tarihe ışık tutan arşivinden Osmanlı fotoğraflarını sizler için derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Sadabat Camii, II. Abdülhamid
Fotoğraf ile ilgilenen Sultan, imparatorluğun her köşesine fotoğrafçılar gönderdi. Onların vazifesi Osmanlı Devleti'nin ilerlemesini ve modernleşmesini gösteren resimler çekmekti. Abdülhamid'e fotoğraf gönderen sanatçılar, aynı zamanda fotoğraf sanatı tarihinin ilkleri olarak tanınıyor.
Beykoz Kasrı, B. Kargopoulo
33 yıllık padişahlığı sırasında Abdülhamid için fotoğraf, yönetimin en önemli araçlarından biri oldu. Her ne kadar kendi objektif karşısına geçmeyi sevmese de, diplomasiyi bile özel bir ilgi duyduğu fotoğraflar üzerinden yürüttü. Dünya ile ilişki kurma ve dünyayı tanımada fotoğrafları kullandı.
Kız Kulesi, B. Kargopoulo
II. Abdülhamid'in oluşturduğu fotoğraf albümü sayesinde Osmanlı topraklarında gerçekleştirilen yenilikleri ve imar hareketi izlenebiliyor. Tıbbi fotoğrafçılık da bu dönemde başladı. Hastanelerde sağlığına kavuşanların tedavi öncesi ve sonrasını gösteren fotoğraflar II. Abdülhamid'in fotoğraf albümlerinde yer alıyor.
Asar-ı Atika Müzesi, II. Abdülhamid
Boğos Tarkulyan'ın anlattığı bir anı, II. Abdülhamid'in fotoğrafa bakışına dair önemli ipuçları vermektedir. Ekim 1900'de Boğos Tarkulyan, II. Abdülhamid'in nadir portrelerinden birisini çekerken "Biraz tebessüm buyurmaz mısınız efendim?" diye bir ricada bulunur. Sultan Abdülhamid bu ricaya tok bir sesle yanıt verir: "Hayır, gayet ciddi olmak gerektir"