Sultan Abdülhamid'in fotoğraf albümünden Osmanlı'daki mahkumlar
Sultan Abdülhamid'in Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu 19. yüzyılın en büyük görsel arşiviydi. Abdülhamid Han, bu fotoğraf koleksiyonuyla Osmanlı Devleti'nin büyük sınırları içerisinde ortaya çıkacak mukadderatı da düşünerek o günkü devletin durumunu kayıt altına aldı. Bu fotoğraf koleksiyonunda mahkumların portreleri de yer alıyordu. Bir polisiye romanda, "Başparmak boğumu işaret parmağının boğumundan daha uzun kişi cani, katil olmaya meyillidir" ifadesini okuyan Sultan II. Abdülhamid, hapishanelerdeki cinayet zanlılarının fotoğraflarını çektirdi. İşte Sultan Abdülhamid'in fotoğraf albümünden Osmanlı'daki mahkumlar...
Firecik kasabalı Mahmud bin Hüseyin; katl'den 15 sene 5 senesi tenzil-10 sene, tevkifi 11 Ramazan 1292
🔸 "Her fotoğraf bir fikirdir" diyen II. Abdülhamid, hükümdarlığı boyunca ülkesinin çeşitli alanlardaki gelişimini görmek için fotoğraf sanatından da yararlandı.
Zileli Sonkor oğlu Efendi ve refiki ibrahim'i katl etmekle on beş seneye mahkum Dağıstan muhacirlerinden Allahverdi oğlu Nuri
🔸 II. Abdülhamid, bu fotoğraflardan hem ülkesinin gelişimini takip etmek amacıyla hem de kendisi ve ülkesiyle ilgili olarak uluslararası alanda yaratılmaya çalışılan olumsuz propagandalara karşı koymak amacıyla yararlanmıştı.
İdam cezasıyla mahkûm Kırkkiliseli mücrim Yuvan veled-i Yorgi nam katilin resmidir
🔸 Sultan II. Abdülhamid'in bilinmeyen birçok özelliği ve kişisel merakları, fotoğraflar sayesinde gün yüzüne çıktı.
Katl-i nüfus ve gasb-ı emval etmesinden dolayı idam cezasına mahkum Şileli Vitan veled-i Yorgi
🔸 Sultan Abdülhamid her ne kadar kendi objektif karşısına geçmeyi sevmese de, diplomasiyi bile özel bir ilgi duyduğu fotoğraflar üzerinden yürüttü. Dünya ile ilişki kurma ve dünyayı tanımada fotoğrafları kullandı.
🔍 Osmanlı İmparatorluğu'nun son zamanlarında çekilmiş 30 fotoğraf