Sultan Abdülhamid’in “Hamidiye” adını taşıyan hizmetleri
Sultan II. Abdülhamid dünyanın en buhranlı döneminde tahta çıkmış bir padişah. Buna karşın Devlet-i Aliyye'nin yükselmesi için eğitim, bilim, sanat, sanayi ve teknoloji alanlarında pek çok atılımda bulunmuş; okullardan camilere, hastanelerden fabrikalara kadar sayısız eser yaptırmıştı. Bu eserlerin büyük çoğunluğu günümüze kadar ulaşmayı başardı. Sultan Abdülhamid'in "Hamidiye" adını taşıyan hizmetlerini derledik.
Osmanlı mimarisinde eşi benzeri olmayan bir yapı olan Yıldız Hamidiye Camii, Cuma namazı, bayram namazı ve önemli dini günlerde güvenlik sebebiyle Beşiktaş'tan uzakta bulunan camilere girmekten hoşlanmadığı için Yıldız Sarayı yanına kuruldu. Yıldız Hamidiye Camii inşa edildikten sonra, saltanatının sonuna kadar çok gösterişli Cuma Selamlıklarına sahne oldu.
Yıldız Hamidiye Camii, tarihe Ermeni Suikastı olarak geçen önemli bir olaya da şahitlik etmişti. Ermeni teröristler 21 Temmuz 1905'teki Cuma Selamlığı'nda Sultan II. Abdülhamid'e karşı bombalı bir suikast tertip etmişler; sultanın kurtulduğu patlamada 26 kişi hayatını kaybetmiş, 58 kişi yaralanmış, 17 araba ile 20 at da parçalanmıştı.
Çeşmenin ön tarafında Sultan II. Abdülhamid Han'ın tuğrası bulunur. Yıldız Camii'nin avlusunda dünyanın en kıymetli döküm şaheserlerinden biri olan ve Sultan II. Abdülhamid'in zekâsının tezahürü olarak yer alan çeşmeyi, II Abdülhamid önce, ahşaptan kendi eliyle yapmış, daha sonra da devrin en seçkin dökümhanesinde bizzat sipariş vermişti.
Sultan II. Abdülhamid Han'ın ikametgâhı olan Yıldız Sarayı'nın bahçesinde, Yaveran Dairesi'nin duvarına bitişik olarak 1903 yılında inşa edilmiş pek zarif bir Hamidiye Çeşmesi'dir. Abdülhamid'in cülusunun 25'inci yıl dönümünde İstanbul'da birçok yere yaptırılan Hamidiye çeşmelerinden biridir.