Suudi Kraliyet Ailesi'nin soyağacı
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından Suudi Kraliyet Ailesi çok fazla gündeme geldi. Başta Batılı gazeteler olmak üzere dünya medyasında, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın elim sonuyla Kraliyet Ailesi'nin ne kadar bağlantılı olduğu soruları soruldu.
"Sudeyri Yedilisi" olarak da bilinen Abdulaziz'in Hassa'dan olan erkek çocukları şunlar: Kral Fahd, Kral Selman, Sultan, Ahmed, Turki, Nayif ve Abdurrahman.
Kurucu Kral Abdulaziz'den sonra bugüne dek 6 oğlu tahta geçti, diğer çocuklar ve torunlar da ülke yönetiminde önemli görevlerde yer aldı.
Kesin veri bulunmamakla birlikte ülkede 5 bin ila 15 bin prens olduğu tahmin ediliyor. Ancak bunların içinde sadece Abdulaziz'in çocukları ve torunlarından oluşan "Biat Heyeti" üyesi 34 prens belirgin şahsiyetler olarak tanınıyor. Bunların dışında yüzlercesi devlet içinde oldukça hassas görevler yerine getiriyor.
Oğul krallardan 5'i (Suud, Halid, Fahd, Abdullah, Faysal) hayatını kaybetti. Kral Selman bin Abdulaziz, 6. oğul kral olarak hükümdarlığını sürdürüyor.
Öne çıkan prenslerden de Sultan, Nayif, Abdurrahman ve Turki vefat etti. Hayatta kalan 8 prens ise yaş sıralamasına göre şöyle: Bender (Kurucu Kral'ın en büyük oğlu - 85 yaşında), Talal, Mutib, Abdulilah, Memduh, Meşgur, Ahmed, Mukrin (en küçüğü - 73 yaşında).
Yerel basında 2000 yılında yer alan haberlerde 16-18 üyeden oluşan ilk Kraliyet Ailesi Konseyi'nin kurulduğu ve ailevi mevzuları değerlendirmek üzere ilk toplantının Es-Selam Sarayı'nda gerçekleştirildiği bilgisi yer aldı.
Kraliyet Ailesi içinde ön plana çıkan prensler, Veliaht Prens, 2. Veliaht Prens, Başbakan Yardımcısı, İçişleri Bakanı, İstihbarat Başkanı ve Savunma Bakanı Yardımcısı gibi görevler üstlendi.
Veliaht prenslik makamı, önde gelen torunların krallık makamına yakınlaşmasına tanıklık etti. Muhammed bin Nayif 2015-2017 yıllarında bu makamda bulunurken, Muhammed bin Selman ise 2017'den bu yana Veliaht Prens olarak görev yapıyor.
AİLENİN SOYAĞACININ BÜYÜMESİ
Abdulaziz bin Abdurrahman bin Faysal Al Suud, 1932 yılında Necd ve Hicaz bölgesini Suudi Arabistan devleti adı altında birleştirmeyi başardı. Devletin kuruluşunun ardından Kraliyet Ailesi soyağacı büyümeye başladı.
Arap ve Batılı kaynaklar tarafından hazırlanan gayriresmi raporlara göre Kraliyet Ailesi soyağacının öne çıkan isimleri şöyle:
1932-1953 yılları arasında yönetimde kalan ve 77 yaşında vefat eden Kral Abdulaziz'in 15 eşinden 35 oğlu bulunuyordu.
En tanınmış eşlerinden Hassa binti Ahmed es-Sudeyri'nin, aralarında Kral Selman'ın da bulunduğu 7 oğlu vardı. Bu yedi oğul daha sonra "Sudeyri Yedilisi" olarak bilinecekti.
1953-1964 yılları arasında Suudi Arabistan Kralı olan Suud bin Abdulaziz'in görevinden azledildiği ya da hastalığı sebebiyle koltuğunu kardeşi Faysal'a bıraktığı gibi farklı rivayetler bulunuyor.
1969 yılında vefat eden Suud bin Abdulaziz'in 35 erkek, 55 de kız çocuğu bulunuyordu.