Arama

Tarihe tanıklık eden Osmanlı eserleri

Üç kıtada asırlar boyu hükmeden cihan devleti Osmanlı, Türk-İslam sanatını geliştirerek tüm dünyada şaheserlerini ortaya koydu. Dünya sanat tarihinde de önemli bir yere sahip olan Osmanlı, gittiği her yere, yüzyıllar geçse de silinmeyecek izler bırakarak medeniyetinin köklerini saldı. İşte sizler için tarihe tanıklık eden Osmanlı eserlerini derledik.

  • 1
  • 38
YILDIZ HAMİDİYE CAMİ
YILDIZ HAMİDİYE CAMİ

Yıldız Hamidiye Camii, Beşiktaş Meydanı'ndan Barbaros Caddesi'ne doğru çıkan yolun sağ tarafında, Yıldız Sarayı yolu üzerinde yer alır. Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılan ve devrin simge yapılarından birisi olan Yıldız Hamidiye Camii, 1885-1886 yıllarında inşa edildi. Cami önündeki yeşillikler arasındaki beyaz bir kuğuyu andırır vaziyette mimarisi, dış cephe özellikleri, plan şeması ile Osmanlı mimarisinde eşi benzeri olmayan bir yapıdır.

  • 2
  • 38
EŞİ BENZERİ OLMAYAN YAPI
EŞİ BENZERİ OLMAYAN YAPI

Sultan Abdülaziz'in Dolmabahçe Sarayı'ndan askeri darbe ile hal edilmesi sebebiyle Dolmabahçe Sarayı'nı güvenli bulmayan Sultan II. Abdülhamid, 1877 yılında devletin merkezini Yıldız Sarayı'na taşımıştı. Cuma namazı, bayram namazı ve önemli dini günlerde güvenlik sebebiyle Beşiktaş'tan uzakta bulunan camilere gitmekten hoşlanmayan Sultan, sarayına yanına Yıldız Hamidiye Camii'ni inşa ettirmişti. Yıldız Hamidiye Camii inşa edildikten sonra, saltanatının sonuna kadar çok gösterişli Cuma Selamlıklarına sahne oldu.

  • 3
  • 38
OSMANLI SULTANLARININ SON CAMİ
OSMANLI SULTANLARININ SON CAMİ

Yıldız Hamidiye Camii, Osmanlı sultanlarının yaptırdığı son cami olma özelliği ile dikkat çeker. Caminin mimarı uzun yıllar Sarkis Balyan olarak bilinmiş fakat Dolmabahçe Sarayı Arşivi'nde çıkan bir belgede asıl mimarının Nikolaidis Jelpuylı isimli bir Rum olduğu ortaya çıkarıldı.

  • 4
  • 38
BİR SANAT ESERİ
BİR SANAT ESERİ

Mimari yapısı, dekoru, iç süslemeleriyle Osmanlı mimarisinden uzak bir çizgide yer alan cami, 10 dönümlük bir arazi içinde 1440 metre karelik bir alan üzerine kuruldu. Yıldız Hamidiye Camii'ne çift taraflı beyaz mermer merdivenler ile çıkılarak saray kapılarını andıran taç kapısından girilir. Nisa Suresi 103. ayet-i kerime ve Sultan II. Abdülhamid'in tuğrasının bulunduğu taç kapı bir sanat eseridir.

Caminin son cemaat yeri bulunmaz. Bu alanda görülen güzel bezemeler cami hakkında ipucu verir. Taç kapıdan girildiğinde dikdörtgen bir alan geçildikten sonra caminin harim kısmına geçilir. Caminin harim kısmında merkezi bir kubbe yer alır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN