Teoman Duralı'nın Çağdaş Küresel Medeniyet eserinden alıntılar
Geçtiğimiz Aralık ayında vefat eden Prof. Dr, Ş. Teoman Duralı, yaptığı çalışmalar ve verdiği dersler ile felsefe denince ülkemizde akla gelen ilk isimlerdendir. Eserleri, konferansları ve çalışmaları ile felsefeyi geniş kitlelerle buluşturan Duralı, Çağdaş Küresel Medeniyet isimli eseri ile modern dönemde ortaya çıkan Batı menşeli felsefe akımını tüm yönleri ile ele alıyor. Çağdaş Küresel Medeniyet'te Batı'nın tüm dayanaklarına değinen yazar, aynı zamanda maddeciliğin ne denli ileri boyutlara ulaşabileceğini gözler önüne seriyor.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Çağdaş İngiliz - Yahudi Küresel Medeniyeti
📌 Bilhassa medeniyet kavramı üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Duralı'ya göre Çağdaş Yahudi - İngiliz Küresel Medeniyeti, rönensans ve reform ile şekillenen Batı düşüncesinin son ürünüdür.
📌 Bu düşüncenin maddi ve manevi kaynaklarını kitapta ele alan Teoman Hoca, Batı ile hesaplaştığı gibi bu medeniyetin insanlığa sunamayacaklarını da izah eder.
📌 Sizler için eserden öne çıkan altı çizili cümleleri derledik.
Teoman Duralı'nın Fikriyatta yayınlanan yazılarını okumak için tıklayın
◼ 'Ümit', 'hayat'tır. 'Ümit', devâm ettiği sürece 'yaşanır'. 'Ümid'in kesildiği yerde 'tragedya', giderek 'saçmalık', sonundaysa, 'intihâr' başgösterir.
Ş. Teoman Duralı
◼ "Adını bilmediğimizi dile getiremeyiz."
Ş. Teoman Duralı
◼ "İslâm, bir 'başkaldırma hareketi'dir; Müslüman olmanın manâsı da, haksızlığa, adâletsizliğe, suiistimâle, sömürüye, Sömürgecilik ile İmperyalisme, Irkcılık ile Kavimciliğe 'başkaldırma irâdesi'nde yatmaktadır."
Ş. Teoman Duralı
◼ "Dirim, beşer yanımızın oturduğu tabandır. İnsanlığımızı, mükemmellik sezişine göre ayarını bulan Tanrısal kaynaklı ahlâka borçluyuz."
Ş. Teoman Duralı
Teoman Duralı'nın Felsefe Bilimin Odağında Metafizik kitabından 25 alıntı 📕