Tophane Çeşmesi hakkında 7 bilinmeyen detay
Sultan I. Mahmut tarafından yaptırılan İstanbul'un üçüncü büyük çeşmesinin belki her gün önünden geçiyorsunuz fakat tarihine dair hangi detayları biliyorsunuz? Sizler için padişah yadigarı, saçaklarına kadar her ayrıntısı ile eşsiz bir anıt gibi dikilen çeşmeye ait 7 bilinmeyen detayı derledik.
Giriş Tarihi: 11.06.2019
14:24
Güncelleme Tarihi: 11.06.2019
15:33
Galata'dan Dolmabahçe'ye giden caddenin Boğazkesen'den denize doğru inen yolu amuden (dik olarak, dikine) kestiği noktada abidevi bir çeşme yükselir. Bu, Birinci Mahmut tarafından 1732'de kendi namına yaptırılmış bulunan Tophane çeşmesidir ve milli abidelerimizden birçoğu gibi banisinin ismi ile değil, kâin bulunduğu semtin adı ile yâd edilmektedir.
İSTANBUL’UN ÜÇÜNCÜ BÜYÜK ÇEŞMESİ
Tophane Çeşmesi , İstanbul çeşmelerinin en yükseği ve en büyüklerinden biridir. En son 2006 yılında restore edilen bu çeşme, kitabesinden duvar süslemelerine, kabartmalar ve oymalarla bezeli saçaklarına kadar her ayrıntısı ile eşsiz bir anıt gibidir. Tophane Çeşmesi İstanbul'un Tophane Meydanı'nda yer alan Sultan I. Mahmut tarafından 1732 yılında yaptırılmış, bir meydan çeşmesidir. İstanbul'un üçüncü büyük çeşmesidir ve şehirdeki en yüksek duvarlı çeşmedir. Tarih kitabesi şair Nafihi'ye aittir.
Tophane Çeşmesi, Beyoğlu'na bağlı Tophane semtinde, Meclis-i Mebusan ve Kılıç Ali Paşa caddeleri arasında yer alır. I. Mahmut tarafından, Taksim Suyu Tesisleri'nin bitiminden sonra, 1732 yılında yaptırılmış bir meydan çeşmesidir. I. Mahmut Han Çeşmesi adıyla da bilinen çeşme, İstanbul'un üçüncü büyük ve en yüksek duvarlı çeşmesidir.
TARİHİ SURLARIN DIŞINDA İNŞA EDİLDİ
İstanbul'un üçüncü büyük meydan çeşmesi olan Tophane çeşmesi, tarihi surların dışında kalan çeşmelerin en güzellerinden biridir. Güneyden Kılıç Ali Paşa, kuzeyden Nusretiye camileriyle, batıdan Tophane atölyeleri ve doğudan rıhtım ile çevrili olan Tophane Meydanı'nda, 1732 yılında 1. Mahmut tarafından yaptırılan çeşme, "1. Mahmut Han Çeşmesi " olarak da bilinir.
DÖRT TARAFI DA AYNI MİMARİ ÖZELLİKTE
Türk rokokosu tarzında inşa edilen çeşmenin mimarı , Mehmet Ağa'dır. Şehrin en yüksek duvarlı çeşmesinin dört yanı da mimari olarak aynıdır. Çeşmenin tarih kitabesi, şair Nafihi'ye aittir. Kitabe, Yahya Fahreddin (ö.1756 ) tarafından celî sülüsle yazılmıştır, üstte de Sultan I. Mahmud'un tuğrası mevcuttur. Tophane Çeşmesi bir geçiş dönemi eseridir. Öyle ki; 1700'lerin başında meydanlara geniş saçaklı anıtsal çeşmeler yaptırılmış, klasik üsluptan Batı üslubuna ince bir geçiş yaşanmıştır.