Türk mimarın “fazla modern” bulunan eseri: Pakistan’ın simgesi!
Pakistan denince akla gelen ilk görüntü, başkent İslamabad şehrinde yer alan Kral Faysal Camii. Dünyanın en büyük ve en gözde camilerinden olan bu eser, modern mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak dikkat çekiyor. Peki, bu muhteşem mimarinin bir Türk mimarın eseri olduğunu hiç duymuş muydunuz? 27 yıl önce bugün, geçirdiği trafik kazası nedeniyle yaşamını yitiren Türk mimar Vedat Dalokay'ın, eşsiz eseri Kral Faysal Camii hakkında derlediklerimizi sizlerle buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 21.03.2018
17:46
Güncelleme Tarihi: 21.03.2018
17:54
Hiç şüphesiz, İslam mimarisi denildiğinde özellikle Osmanlı ve Arap kültürünün geleneksel mimari eserleri aklımıza geliyor. Ancak farklı coğrafyalar söz konusu olduğunda, o ülkelerin kültürel mimarileri, coğrafyaları yahut sanatsal akımlar, İslam eserlerine bambaşka bir doku kazandırıyorlar.
Onlardan biri Pakistan'ın İslamabad kentinde bulunan Kral Faysal Camii. Ülkenin en büyük, dünyanın ise altıncı en büyük camisi olma özelliğine sahip olan eser, 5 bin metrekare üzerinde 74 bin kişilik bir kapasiteyi bünyesinde barındırıyor.
Caminin hikâyesi ise oldukça ilginç. Hani derler ya "Kime niyet kime kısmet" .
Türk mimar Vedat Dalokay, Ankara Kocatepe Camii için bir proje oluşturmuş, ortaya koyduğu tasarım, yarışmada birinci seçilmişti. Ancak tasarımı, Ankara için "fazla modern" bulununca, bu caminin yapımından vazgeçildi.
43 ÜLKENİN PROJESİ ARASINDA BİRİNCİ
Mimar Dalokay, yapılmayan tasarımının üzerinde birtakım değişiklikler yaparak, projeyi 1966 yılında Uluslararası Mimarlar Birliği'nin düzenlediği yarışmaya gönderdi.
Suudi Arabistan Kralı Faysal Bin Abdülaziz'in, İslamabad ziyareti sırasında gündeme gelen cami projesi için düzenlenen yarışmada, Dalokay'ın eseri 43 ülkeden gelen projeler arasından birinci seçildi.
Yapımına 1976 yılında başlanan cami, 130 milyon Suudi Riyali, yani bugünün 34 milyon dolarına mal oldu ve 1986 yılında tamamlandı.
TÜRK ESİNTİLERİ MODERNİZMLE BULUŞUYOR
Başkent İslamabad'ın kuzeyindeki Margalla tepelerinin önünde 200 dönümlük bir arazi içinde yer alan Cami, Türk camilerindeki merkezi plan anlayışına benzemesinin yanında, daha bütünsel bir yapıya sahip.
Son derece net ve modern bir iç tasarımı olan yapı, geleneksel camilerin aksine oldukça farklı. Aynı zamanda, caminin iç duvarlarında Pakistan'ın ünlü sanatkârı Gul Jee'ye ait mozaikler ve hat yazıları bulunuyor. Cami'nin dört adet ince uzun minareleri ise, Türk camilerini hatırlatan mimarinin modernize edilmiş bir örneği olarak karşımıza çıkıyor.
Caminin köşeli kubbesinin yapımında kullanılan kırma plakların arasından, ışık ve hava girmesi sağlanıyor. Bu sayede iç kısımdaki taşıyıcı kolonlar da incelikle gizlenmiş oluyor.
Vedat Dalokay, bu sıra dışı projeyi çizme gerekçesini, insanların caminin her köşesinden birbirini rahatlıkla görüp duyabilmesini ve en kalabalık cenaze merasimlerinin bile rahatlıkla yapılabilmesini sağlamak olarak açıklar.
Bu inanılmaz eser, yapımından sonra Vedat Dalokay'a Ağa Han ödülünü getirmiştir. Dünyanın en güzel camileri arasında gösterilen Kral Faysal Camii, bugün Pakistan'ın simgelerinden biridir.