Türkiye’nin ihtişamlı 5 tarihi kalesi
Kaleler, stratejik bir yeri veya geçidi korumak amacıyla inşa edilen askeri yapılardır. Ülkemizin dört bir yanında şehirleri korumak ya da yapılacak fetihlere kapı açmak amacıyla inşa edilen kaleler mevcuttur. Çoğu artık bu amaçla kullanılmasa da mimarileriyle bugün bulundukları şehirlerin simgeleri olarak anılıyorlar. Sizler için Türkiye'nin ihtişamlı 5 tarihi kalesini derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
📌 Anadolu Hisarı, Yıldırım Bayezid tarafından İstanbul'un fethi için 1396 yılında yaptırıldı. Diğer adıyla Güzelce Hisar, Göksu deresi ile Boğaz'ın kesiştiği noktada inşa edildi.
▶ Bu kale ile sultan, Bizans'a ulaşan deniz yolunu kontrolü altına almaya çalıştı. Aynı zamanda Boğaz'ın Anadolu kıyılarına kadar inmiş olan Osmanlı'ya karşı Bizanslıların Göksu deresi vadisinden yapacakları bir akını da engelleyecekti.
📌 İstanbul'daki en eski Osmanlı yapısı olan Anadolu Hisarı, denizlerden gelen saldırılara karşı bir savunma ve istihbarat kalesi olarak işlev gördü.
▶ Boğaz'ın yaklaşık 650 metre genişliğindeki en dar bölgesine inşa edilen kale, İstanbul'un fethinden sonra önemini yitirdi.
Yedi bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Anadolu Hisarı'nın dış surları Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edildi.