Arama

Üsküp'teki Osmanlı eserleri

521 sene Osmanlılara bağlı kalan Üsküp, Makedonya ve Balkanların incisi olarak biliniyor. Binlerce yıllık tarihiyle bölgeye değer katan şehir 1392 yılında Osmanlılar tarafından fethedildikten sonra Müslümanlar için büyük önem arz eden bir duruma gelir. Zamanla Osmanlılar şehrin dört bir yanını İslami ögeler ile donatırlar. 1913'de Osmanlı hakimiyetinden çıktıktan sonra eski huzurlu günlerini mumla arıyor. Üsküp'te birbirinden güzel Osmanlı eserlerini araştırdık.

Taş Köprü

Üsküp iki yakadan meydana gelen bir şehirdir. Asırlardır Makedonya'nın başkenti Üsküp'ün ortasından geçen ise şarkılara, türkülere konu olmuş Vardar Nehri'dir.

Vardar nehri nereye akar?

Makedonya'nın kuzeyindeki Gostivar iline bağlı Vrutok köyünde doğan Vardar, 301 kilometre giderek Makedonya üzerinden Yunanistan'a geçer ve buradan Akdeniz'e dökülür. Vardar Maedonya'nın en uzun nehridir.

◾ Nehrin iki yakasını birleştiren Taşköprü, Osmanlı'nın Üsküp'teki sembol eserlerinin başında geliyor. Üsküp denilince akla gelen ilk simge olan yapı asırlardır ayakta.

Sultan II. Murad döneminde yapımına başlanan ve Fatih Sultan Mehmed döneminde tamamlanan köprü, şehrin sembolü olarak gösteriliyor. Taş Köprü esasında Fatih Sultan Mehmed Köprüsü...

◾ Şehrin Müslüman kısmı ile modern tarafını birbirine bağlayan köprü, Makedonya'nın simgesi konumunda. Üsküp 2014 projesi çerçevesinde geride bırakılmak istenen tarihi Taş Köprü tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor.

ÜSKÜP'TE RAMAZAN GELENEKLERİ

Üsküp Türk Çarşısı

Üsküp denilince akla gelen ikinci simge Eski Çarşı yahut Türk Çarşısı'dır. Osmanlı döneminde şehrin kuzey tarafına inşa edilen bu çarşı günümüzde Müslüman Üsküp'ün kalbidir.

Üsküp Kalesi'nin yamacında kurulan çarşı, klasik bir Türk çarşısı hüviyeti taşır. Şehrin yaşam ve turistik alanı olarak bilinen çarşı şehrin adeta yüzüdür.

  • 5
  • 12
Sultan Murad Camii
Sultan Murad Camii

Sultan Murad Camii

Osmanlı Sultanları inşa ettirdikleri eserlerle şehirleri süsledikleri gibi İslam ruhunu taşa kazıyarak ahlaklı toplumlar yetişmesine önderlik etmiş karakterlerdir.

Osmanlı'nın en önemli karakterlerinden olan Fatih Sultan Mehmed Han'ın babası, yeniden toparlanma ve yükseliş sürecinin mimarı Sultan II. Murad da bu yönden gitmiş ve Üsküp'ün merkezine sade ve güzel bir cami ettirmiştir.

Sultan II. Murad kimdir?

1404 - 1451 yılları arasında yaşayan ve Osmanlıların 6. hükümdarı olan Sultan II. Murad, pek çok savaşın galibi muzaffer bir komutandır. Oğlu Sultan II. Mehmed'e büyük ölçüde tehlikelerden temizlenmiş bir devlet bırakmıştır.

İKİNCİ MURAD'IN VASİYETİ

  • 6
  • 12
Sultan Murad Camii
Sultan Murad Camii

1436 tarihli Sultan Murad Camii, Üsküp'ün bilinen en eski camilerinden birisidir. Yapı tarih boyunca üç yangın, iki büyük deprem, dört savaş geçirmiştir.

◾ Cami aynı zamanda medrese ve imaretten meydana gelen Sultan Murad Külliyesi'nin bir parçasıdır. Üsküp Saat Kulesi'nin caminin avlusunda bulunmasından dolayı cami Üsküplüler tarafından Saat Camii olarak da bilinir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN