Verdi ‘Aida’ operasını Osmanlı’nın hangi projesi için besteledi?
Giuseppe Verdi denildiğinde, hiç şüphesiz her birimizin aklına ilk olarak "Aida" eseri gelir. Peki, Verdi'nin "en güzel operası" olarak tarihe geçen bu eserin, 148 yıl önce Osmanlı toprağı olan Mısır için bestelendiğini biliyor muydunuz? Dönemin Osmanlı sultanı Abdülaziz, 12 yıl boyunca beklettiği projeyi 1866 yılında onaylamış; açılış törenine özel bir heykel, bir de opera sipariş edilmişti. Prömiyerindeki beğeniler nedeniyle tam 32 kez sahneye çağrılan Verdi, bu eşsiz eseri hangi Osmanlı projesi için bestelemişti?
Giriş Tarihi: 11.02.2019
13:18
Güncelleme Tarihi: 11.02.2019
13:20
19'uncu yüzyıl İtalyan operası ekolünden gelen ünlü İtalyan besteci Giuseppe Verdi, tüm dünyada eserleri en çok sahnelenen opera bestecilerinden biridir.
Hancılık yapan yoksul bir ailenin ikinci çocuğu olarak 10 Ekim 1813'te, Kuzey İtalya'daki La Roncole Köyü'nde, günümüzde müze olarak kullanılan evde doğdu. İlk müzik derslerini kilise orgcusundan aldı.
Ailesi müzisyen olmadığı halde, oğullarının müzik eğitimi için büyük çaba harcamış; ona eski bir piyano aldıkları gibi yakındaki Busetto kasabasına göndererek oradaki sanatsal ortamdan yararlanmasını da sağlamışlardı.
İTALYA’DA ‘BUSETTOLU KUĞU’ OLARAK BİLİNİR
Busetto'da aile dostu bir tüccar olan Antonio Barezzi'nin evinde kalarak Latince ve müzik dersleri alan Verdi, İtalya'da Busettolu Kuğu olarak da bilinir.
Milano Konservatuvarı'na girmek isteyen Verdi, piyano tekniği zayıf olduğu için konservatuvar sınavlarını kazanamadı; ancak La Scala Tiyatrosu'nun şefi Vincente Lavigna'dan iki yıl boyunca özel ders alma fırsatı buldu.
Masraflarını Barezzi'nin karşıladığı bu özel dersler sayesinde opera müziği hakkında bilgisini arttırdı.
Giuseppe Verdi'nin "Aida" adlı eserinin uvertürünü dinlemek için tıklayın.
BESTE YAPMAMA KARARINI NASIL ALDI?
Verdi, Busetto'ya döndüğünde şehir orkestrasının şefliğini yürütmeye başladı. Barezzi'nin kızı ile evlendi, art arda bir kızı, bir oğlu oldu.
1838'de ilk bestesi yayınlandı. Orkestra şefliği görevinden ayrılarak Milano'ya yerleşti. Avrupa'nın önde gelen müzik editörlerinden Giovanni Ricordi, eserlerinin telif haklarını satın aldı ve bu iş ilişkisi onun ölümüne kadar sürdü.
1838'de yazdığı Oberto adlı ilk operası Milano'da dönemin ünlü sanatçıları tarafından başarıyla temsil edildi. Aynı yıl iki çocuğunu ve karısını 2 ay gibi kısa bir sürede hastalıklar nedeniyle ardı ardına yitiren Verdi; yaptığı bir sözleşme gereği bir komik opera bestelemek zorunda olduğundan ilk komik operası Bir Günlük Kral'ı yazdı. Bu eser, La Scala'da başarısız olunca yaşadığı ruhsal bunalım üzerine Busetto'dan ayrılarak Milano'ya yerleşti ve artık beste yapmamaya karar verdi.
VERDI’NİN İLK BÜYÜK BAŞARISI: NABUCCO
İtalyan besteci ve liberetto yazarı Temistocle Solera'nın yazdığı liberettoyu okuyunca fikrini değiştirdi. Yahudilerin Babil'den sürgün edilmelerini konu alan Nabucco adlı eseri bestelemeyi 1841'de tamamladı. Nabucco, Verdi'ye ilk büyük başarısını getirdi.
Nabucco operasının La Scala'da sahnelendiği 1842 yılında Abigaille rolündeki soprano Giuseppina Strepponi ile tanışan Verdi, 55 yıl süren yeni bir işbirliğine başladı. Ancak 1859'da evlenebildiği Giuseppina ile geçirdiği yılları onun en verimli dönemi oldu. Evlilikleri, eşinin 1897'de ölümüne kadar sürdü.
DÜNYA ÇAPINDA ÜN KAZANDIRAN ESER
Nabucco'dan sonra peşpeşe Lombardi, Ernani, I due Foscari operalarını yazan Verdi büyük üne kavuştu. Nabucco ve Lombardi'nin koro bölümleri sokaktaki halkın ve İtalyan vatanseverlerin dilinden düşmüyordu.
Ernani operası ise ona İtalya dışında da ün kazandırdı. Ernani, Victor Hugo'nun Hernani oyunundan operaya aktarılmıştı. Opera eserlerinin müzikal yönüne ağırlık veren, dramatik yönünü pek önemsemeyen İtalyan opera geleneğine bir yenilik getirerek, oyunun dramatik yönüne ağırlık verdiği bu eserin başarısı üzerine ardı ardına opera siparişleri almaya başladı.
I due Foscari eserinde ise ilk defa karakterleri temsil eden ve duyulduklarında onları hatırlatan temalar kullanmaya başladı.
Giuseppe Verdi'nin "Aida" eserinden Zafer Marşı'nı dinlemek için tıklayın.