2019 Aşure Günü ne zaman? Aşure Günü neler yapılması gerekiyor? Aşure tarifi…
2019 Aşure Günü ne zaman? Dostluğun, kardeşliğin, birlikteliğin, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure, yüzyıllardır aynı heyecan ile sürdürülen bir gelenek. Muharrem ayının onuncu günü idrak edilecek olan aşure gününde neler yapılması gerekiyor? Aşure orucu tek gün tutulur mu? Aşure nasıl yapılıyor? Aşure malzemeleri nelerdir? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.
Önceki Resimler için Tıklayınız
Osmanlı sarayında aşure, süzme ve sütlü olmak üzere iki çeşit pişirilirdi. Buğdayın piştikten sonra süzülerek sadece helmesinin kullanıldığı aşure süzme aşuredir. Bunun içine ayrıca pirinç, badem, nohut ve misk eklenirdi.
Sütlü aşure ise, bilinen aşure malzemelerine ek olarak bir miktar sütün ilâve edilmesiyle yapılır. Muharrem Ayı'nın 10. günü, Topkapı Sarayı mutfaklarında pişirilecek aşure için Kilâr-ı Hâs'tan (Padişah'ın Özel Kileri) gereken malzeme verilir, birkaç gün önceden hazırlıklara başlanırdı.
Aşure, en az 7 malzemenin bir araya gelmesi ile pişirilir. Aşurenin belirli bir tarifi yoktur. Bölgeler arasında ufak tefek değişiklikler gösterse de, bazıları adından dolayı 10 madde ile yapılması gerektiğini söyler.
Temel olarak su, buğday, nohut, toz şeker, fasulye, pirinç kullanılır. Nar ve üzüm, incir dilimleri, birkaç kayısı parçası, bolca fındık, fıstık ve ceviz içi ile süslenir.
Aşure tarifi: Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar pişirin.